[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-33b3e40f4684adf9c2632e326cb45474.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-33b3e40f4684adf9c2632e326cb45474.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-33b3e40f4684adf9c2632e326cb45474.jpg","size":"87.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) predstavilo je danas u Sarajevu pilotirane Zelene poslovne modele u malim i srednjim preduzećima koji imaju za cilj postići visok stepen zaštite okoliša.

Na prezentaciji je naglašeno da je u okviru Green Recovery komponente projekta "COVID-19 Investment Response" tokom 2023. pet preduzeća iz Bosne i Hercegovine iz drvnog i metaloprerađivačkog sektora uspješno implementiralo Zelene poslovne modele, čime su značajno unaprijedili svoje poslovanje i konkurentnost na tržištu.

Direktorica programa Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u BiH pri GIZ-u Eva Naher izjavila je da je "zelena ekonomija" globalni trend te da se i od bh. kompanija očekuje da mu se priključe.

Dodala je da je poslovanje po takvim modelima neophodno za privlačenje međunarodnih partnera radi poslovne saradnje po njihovim kriterijima.

Direktorica Sektora privrede pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović istakla je da je vrlo značajno što je pet članica Komore uspjelo proći rigorozan izbor za uvođenje Zelenih poslovnih modela.

Pojasnila je da su kompanija najviše pažnje posvetile metodama energetske efikasnosti, zbrinjavanja otpada, cirkularnosti materijala u upotrebi i svim vrstama resursne efikasnosti u proizvodnom procesu.

Emina Bilalović iz kompanije za prozvodnju namještaja Bosnian Beech Board iz  Visokog navela je da su u sklopu projekta instalirali solarnu elektranu kojom pokrivaju 38 posto potreba za električnom energijom. 

Cilj događaja bio je podići svijest o koristima primjene Zelenih poslovnih modela, promovisati dobre prakse i iskustva kompanija koje su ih implementirale, te ohrabriti druge kompanije da se pridruže zelenoj inicijativi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!