[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/ff.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/100x73\/ff.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/ff.jpg","size":"86.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Nojer pijevao Tomsonov hit, Nijemci se obrušili na njega

U Hrvatskoj su oduševljeni, u Njemačkoj ga kritikuju. On tvrdi da ne zna šta je pevao.

Maneul Nojer odmor provodi u Dalmaciji, a na društvenim mrežama se, uz snimke prijateljske utakmice u vaterpolu sa hrvatskim reprezentativcem Nikšom Dobudom, pojavio i snimak kako Nojer pijeva Tomsonovu pesmu "Lijepa li si".

U Njemačkoj su njegovim muzičkim nastupom mediji razočarani i prilično zgroženi.

"Da li Nojer zna šta pijeva? Zvezda Bajerna pijeva pesmu ekstremnog desničara. Pijevanjem na hrvatskom Nojer je svakako izazvao uzbuđenje na Balkanu. Hrvati ga slave, u Srbiji i Bosni i Hercegovini žestoko napadaju. I šta je toliko eksplozivno u pijesmi koju je pevao? To što je izvodi u Hrvatskoj poznati, a u mnogim drugim državama zabranjeni i ozloglašeni pevač Tomson. On je pijevajući pesmu 'Jasenovac i Gradiška stara' slavio zločine ustaša, fašista i nacističkih saveznika iz Drugog svetskog rata. U tim mijestima bili su koncentracioni logori u kojima su bile zarobljene, mučene i ubijane desetine civila, Srba, Roma i Jevreja. Nojer pijeva pesmu 'Lijepa li si' u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su tokom građanskog rata devedesetih želeli da pripoje Hrvatskoj", napisao je na ovu temu Bild.

Njemački ogranak sajta Goal piše:

"To je rodoljubiva pijesma u kojoj se slave različite hrvatske regije. Problem je što se u njoj jedan dio naziva Herceg-Bosnom, nazivom koji su Hrvati tokom građanskog rata koristili za dio teritorije Bosne i Hercegovine koji su htijeli da pripoje Hrvatskoj. Pijesma veliča hrvatski fašizam, a autor je to dokazao i pijevanjem pijesme 'Jasenovac i Gradiška stara' koja glorifikuje ubijanje Srba, Roma i Jevreja".

Nojer je za Bild izjavio da ne razumije riječi pijesme koju peva:

"Ne govorim hrvatski jezik, nisam ni znao šta pijevam ni ko pijeva ovu pijesmu", rekao je on.

izvor;sport klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!