[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/05\/l-a3aa845f448e7591f0bf87471be47a98.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/05\/100x73\/l-a3aa845f448e7591f0bf87471be47a98.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/05\/l-a3aa845f448e7591f0bf87471be47a98.jpg","size":"95.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Festival svjetla Sarajevo tokom protekla dva mjeseca posjetilo više od 30.000 ljudi

Festival svjetla Sarajevo tokom protekla dva mjeseca trajanja u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH posjetilo je više od 30.000 ljudi, potvrdili su Feni iz ovog Festivala. 

- Festival traje sve do 1. marta i nadamo se kako ćemo do tada dostići brojku od 50.000 posjetitelja. To bi, zaista, bio impozantan rezultat i pozicionirao bi Festival svjetla Sarajevo kao jednu od najposjećenijih atrakcija u Sarajevu, posebno u zimskom periodu - kazao je Feni glasnogovornik Festivala svjetla Sarajevo Adnan Čomor. 

Čomor je istakao da najviše posjetitelja na Festivalu svjetla ima četvrtkom, kada se pored postavke Festivala u vrijeme njegovog trajanja, a u sklopu akcije "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", mogu obići i zbirke Zemaljskog muzeja BiH.

- Te zbirke će od 1. februara biti obogaćene sa stalnom postavkom "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine", kao i izložbom "EX-SITU - Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu Bosne i Hercegovine", što će zasigurno doprinijeti atraktivnosti posjete Zemaljskog muzeja BiH, ali i Festivala svjetla Sarajevo četvrtkom - kazao je Čomor.

Govoreći o tome šta se posjetiteljima najviše sviđa, on je istakao da su generalno posjetitelji oduševljeni postavkom Festivala.

- Njihovi komentari na izlasku iz Muzeja govore kako smo uspjeli kreirati posebno iskustvo, priču koja ima svoj početak i kraj i koja je zanimljiva i inspirativna - kazao je Čomor.

Ipak, kako je naglasio, po reakcijama posjetitelja i vremenu njihova zadržavanja na tom mjestu, sigurno je kako je video instalacija "Zvjezdana vrata" rumunskog umjetnika Ignata Radua, najatraktivnija postavka na ovogodišnjem izdanju Festivala svjetla Sarajevo.

- Dakako, tu je i postavka francuske umjetničke grupe "Tilt", koja se fantastično uklopila u prostor oko stećaka u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, ali i instalacija "Bosanski ćilim", koja je nastala u saradnji sa stručnjacima Zemaljskog muzeja - kazao je Čomor.

Prema njegovim riječima, primjetno je kako tokom zime Sarajevo najviše posjećuju turisti iz Srbije i Hrvatske, pa je upravo posjetitelja iz tih zemalja do sada bilo najviše i na Festivalu svjetla Sarajevo.

- Tokom februara su školski raspusti u Sloveniji, ali i kraći odmori u Srbiji i Hrvatskoj, pa očekujemo da će se trend dolazaka turista nastaviti i tokom mjeseca koji je pred nama - kazao je Čomor.

Napomenuo je kako su do sada najvećim dijelom bile u pitanju individualne posjete Festivalu.

- S tim što moramo naglasiti kako su posebno popularne naše porodične ulaznice, koje vrijede za do pet osoba i zaista nam je drago što smo uspjeli postići da Zemaljski muzej BiH i Festival svjetla Sarajevo budu mjesta za izlazak čitavih porodica. Posebno zadovoljstvo je činjenica da Zemaljski muzej BiH kroz ovaj događaj dobija novu publiku, kao i da je Festival svjetla Sarajevo na određeni način bacio svjetla na značaj koji ova najvažnija kulturno-naučna institucija ima. Zimski raspust je završen i nadamo se kako ćemo tokom februara imati i više grupnih dolazaka osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, ali i ostatka Bosne i Hercegovine - kazao je Feni Čomor.

Predivni Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH tokom zime postao je magično mjesto puno svjetla i nezaobilazna atrakcija za građane i posjetitelje Sarajeva svih generacija.

​Festival svjetla Sarajevo donio je atraktivne svjetlosne postavke inspirisane ambijentom Botaničkog vrta te prirodnog i kulturno-historijskog blaga koje se čuva u Zemaljskom muzeju BiH. Nastao po uzoru na lightscaping iskustva u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH jedinstven je događaj na ovim prostorima.

Osmišljen je kao svjetlosni park u u kojem će posjetitelji doživjeti trenutke inspiracije i istinske sreće.​

Prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH održava se od 25. novembra 2023. (Dan državnosti BiH) do 1. marta 2024. (Dan nezavisnosti BiH). 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!