[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/05\/l-93f953ad62ef69462da37ce3f5ebf19a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/05\/100x73\/l-93f953ad62ef69462da37ce3f5ebf19a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/05\/l-93f953ad62ef69462da37ce3f5ebf19a.jpg","size":"66.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Festival Sarajevska zima - Internacionalni konkurs '40 plus - svijet i umjetnost 2064.'

Direktor Međunarodnog Festivala 'Sarajevska zima' Ibrahim Spahić objavio je, u Olimpijskom muzeju Sarajevo, internacionalni konkurs '40 plus-svijet i umjetnost 2064.' te za 7. februar najavio otvorenje ovogodišnjeg Međunarodnog festivala 'Sarajevska zima' i neke od sadržaja iz programa.

Direktorica Olimpijskog muzeja Sarajevo/Muzeja XIV ZOI Senka Ibrišimbegović okarakterizirala je taj konkurs kao inspiraciju mladim ljudima da budu potpuno slobodni, hrabri i smjeli u izražavanju o zadatoj temi - 40 plus.

- Slavimo 40. godišnjicu od XIV Zimskih olimpijskih igara (tu imamo jednu četvorku), a gledamo u budućnost i kakvo Sarajevo želimo vidjeti za četrdeset godina. Bitno je da mladi kreativni ljudi pokušaju pronaći vrijednosti koje Sarajevo ima i što bi moglo da bude razvoj grada u budućnosti - ne samo sa aspekta arhitekture i urbanizma - kazala je na konferenciji za medije Ibrišimbegović a u svojstvu docentice na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu istaknula da ima priliku raditi sa mladim ljudima sa puno kreativne energije i potencijala.

Direktor Međunarodnog Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić ovogodišnji festival najavio je kao četrdeseto sjećanje na XIV Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu, sa željom da narednih decenija budu obnovljeni olimpijski objekti te da ova zemlja ima olimpijske šampione.        

- Želim vam zdravlje, radost i veselje i lijepu atmosferu. Bilo bi lijepo da padne i snijeg, radi ambijenta. Želim da više vjerujemo u život - kazao je.  

Profesorica Srednje muzičke škole Belma Tuzović Mujkić kaže da će ovogodišnju 'Sarajevsku zimu' otvoriti maturant te škole Armin Smajić izvedbom na gitari. U današnjem susretu sa novinarima prisjetila se i perioda kad je, kao mlada gitaristica sudjelovala na prvoj 'Sarajevskoj zimi', te na dodjeli medalja na XIV Zimskim olimpijskim igrama.  

Balerina Selma Štrbo radi godinama u Narodnom pozorištu Sarajevo, a danas se prisjetila perioda kad je, osamdesetih godina prošlog vijeka bila angažirana na otvoranju 'Sarajevske zime' zajedno sa Gordanom Magaš, potom angažmana u opkoljenom Sarajevu, a na ovogodišnjoj 'Sarajevskoj zimi' sudjelovat će sa Baletnim studijem 'Aurora' KUD Baščaršija.    

Četrdeseto izdanje Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" bit će održano od 7. februara do 21. marta 2024. pod sloganom Kulturna olimpijada 2024 "Kreativno, Alternativno, Fantastično", a predviđeni su brojni sadržaji. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!