[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-64fd3fed231381eaaa163ea202e0eaf2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-64fd3fed231381eaaa163ea202e0eaf2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-64fd3fed231381eaaa163ea202e0eaf2.jpg","size":"104.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Federalno ministarstvo kulture i sporta - Započelo obilježavanje 'Dana evropskog naslijeđa'

Nastupom Klape „Grga“ iz Posušja juče je na šetnici ispred Federalnog ministarstvo kulture i sporta u Sarajevu otvorena sezona događaja u okviru tradicionalne manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2024.

Ministarstvo se tako i ove godine pridružilo građanima Evrope u namjeri da konkretnim događajima obilježi Dane evropskog naslijeđa.

Ovogodišnja tema „Putevi, veze i mreže“, kako je rekla federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević,  daje nam mogućnost da ponovo putujemo rutama i stazama povijesti kako bismo otkrili šta od njih danas možemo naučiti.

- Tri riječi, a toliko simbolike. Kada je riječ o mrežama, ima li išta vrijednije među ljudima  nego da budu povezani ponajprije po dobru. Umjetnost je ta koja spaja, sport podjednako, a idealno je kada poveže i mlade o kojima skrbi naše Ministarstvo. Putevima svi putujemo da bismo stvarali veze, a veze koje se stvore među ljudima su nešto što bi trebalo biti neraskidivo -  istakla je  Vlaisavljević na otvaranju manifestacije.

Dodala je da žele nastaviti povezivati sve ljude bez obzira na njihove različitosti jer su zapravo različitosti te koje povezuju i koje mreže učvršćuju. Kao i prošle godine i ove će, dodala je Vlaisavljević, nastojati da povežu cijelu Federaciju i cijelu BiH upravo okupljajući po dobrom i lijepom.

Savjetnik ministrice za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture Damir Bunoza je naveo da će ove godine na šetnici ispred Ministarstva biti orkestri, klape i brojni muzičari.

- Nota je univerzalni jezik, glazba ujedinjuje ljude i stvara zajedništvo – istakao je Bunoza.

Dani evropskog naslijeđa su manifestacija je koja je utemeljena od Vijeća Evrope uz podršku Evropske zajednice u Strazburu 1991. godine i održava se u 50 evropskih zemalja. Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturne baštine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!