[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/l-acbd5a3d58f9aa03fd0798e9504d7cb2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/100x73\/l-acbd5a3d58f9aa03fd0798e9504d7cb2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/l-acbd5a3d58f9aa03fd0798e9504d7cb2.jpg","size":"49.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Farma Butmir širi proizvodnju uz podršku Ministarstva privrede KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je s direktoricom Poljoprivrednog dobra Butmir Snježanom Ljubunčić potpisao sporazum o sufinansiranju nabavke 60 novih visokogravidnih junica.

Radi se o nastavku realizacije projekata od prioritetnog značaja za stabilizaciju i unapređenje poslovanja ovog javnog preduzeća. Kako je istakao Delić, ovaj sporazum donosi nastavak sufinansiranja aktivnosti kojima preduzeće rješava dugogodišnje probleme, kroz jačanje proizvodnje i širenje poslovne aktivnosti.   

 - Poljoprivredno dobro Butmir jedno je od najzdravijih javnih preduzeća iz resora privrede i posljednjih godina bilo je neopravdano zanemareno od Ministarstva, u smislu ulaganja u širenje proizvodnje i poslovanja. Svjesni smo važnosti ovog preduzeća, posebno u vrijeme globalnih kretanja, koja jasno ukazuju na važnost vlastite proizvodnje u prehrambenoj industriji. Zbog toga u kontinuitetu ulažemo u projekte ovog preduzeća - pojasnio je Delić.  

Podsjetio je  i na nedavnu nabavku i ugradnju prečistača otpadnih voda, što je ovo preduzeće uspješno realiziralo, a Ministarstvo finansiralo u potpunosti.  

 - Nedavno je instaliran prečistač otpadnih voda, što je omogućilo priključak na gradski kolektor. Realizacijom tog projekta farma je prešla na ekološki prihvatljivo poslovanje, na što smo u Ministarstvu posebno ponosni. Realizacijom projekta odvodnje otpadnih voda i zatrpavanja kanala koji vodi u rijeku Dobrinju, kroz koji su godinama tekle otpadne vode s farme, zaokružit ćemo proces tranzicije farme iz zagađivača životnog okruženja u ekološki potpuno prihvatljivo poslovanje, prvi put od osnivanja ovog preduzeća - dodao je Delić.  

Direktorica Ljubunčić navela je da PD Butmir u kontinuitetu radi na unapređenju uvjeta poslovanja i proizvodnje. Podsjetila je i da je farma nedavnom nabavkom 90 junica dodatno pospješila proizvodnju mlijeka. Kako je dodala, novih 60 visokogravidnih junica dodatno će unaprijediti kako proizvodnju većih količina mlijeka, tako i povećanja novih grla kroz zadržavanje ženske teladi za dodatnu proizvodnju, ali i muške teladi za tov. 

 - Trenutna situacija s potencijalnom nestašicom mlijeka jasno pokazuje koliko je farma Butmir bitna za Kanton Sarajevo. Mi smo jedan od najvećih proizvođača mlijeka i svu proizvodnju plasiramo isključivo na područje Kantona Sarajevo. Pokrivamo između 70 i 80 posto potreba tržišta Kantona, ali u saradnji s Ministarstvom ulažemo sredstva koja unapređuju našu proizvodnju. Trenutno proizvodimo 8.000 litara mlijeka dnevno, a s novim poboljšanjima proizvodnja će dodatno rasti, a samim tim i prihodi od prodaje mlijeka i podsticaja. Zbog toga očekujemo rast prihoda preduzeće za 55 procenata sa novih 150 junica, koliko će ih biti ukupno nakon ove nabavke - objasnila je direktorica Ljubunčić.  

 Očekuje se da će sve neophodne procedure biti provedene u narednih dva i po mjeseca, kad se i očekuju nova grla junica na ovom poljoprivrednom dobru, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!