[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/starship-explosion.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/100x73\/starship-explosion.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/starship-explosion.png","size":"660.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

FAA pokrenuo istragu protiv SpaceX

Kada je SpaceX prošlog mejseca proveo jedan od svojih mnogih testova na raketi Starship, nije baš sve bilo prema planu. Iako je test bio uspješan, prilikom slijetanja je došlo do eksplozije koja je izgledalo fenomenalno ili spektakularno na snimaka. No, čini se da su prilikom tog testiranja pogriješili i prekršili odredbe Federalne agencije za avijaciju. 

Istraga se fokusirala ne samo na eksploziju nego in a SpaceX-ovo odbijanje poštovanja odredbi koje je FAA donijela. 

- Iako prepoznajemo važnost brzine u poticanju rasta i inovacija u komercijalnom prostoru, FAA neće rizikovati svoju odgovornost u zaštiti javnosti. Odobrit ćemo promjene tek nakon što smo sigurni da je SpaceX poduzeo potrebne korake kako bi ispunio regulatorne zahtjeve-stoji u saopćenjuFAA koje je dobio The Verge.

Da se pita Elon Musk, FAA bi se trebala sam postaviti sa strane i pustiti ga da radi onako kako to on želi. Iako je američko Ministarstvo transprota omislilo nova pravila za odobravanej dozvola za lansiranje raketa, ona još nisu stupila na snagu. Musk će sve dok ta pravila ne krenu u upotrebu, morati slušati pravila FAA.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!