[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/london-berza.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/100x73\/london-berza.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/london-berza.jpg","size":"152.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Evropske dionice jutros pale peti put zaredom

Evropske dionice pale su u srijedu peti put zaredom, jer su ulagači uznemireni zbog rastućeg utjecaja koronavirusa koji je natjerao kompanije širom svijeta da upozore na zaradu.

Glavni evropski referentni indeks STOXX 600 pao je za 0,8 posto do 8:13 sati po zapadnoevropskom vremenu, što je bio prvi petodnevni gubitnički niz od jula 2019.

To je slijedilo tmurno trgovanje u Aziji i na Wall Streetu preko noći nakon što su američki zdravstveni zvaničnici upozorili Amerikance da se trebaju pripremiti za moguće širenje virusa koji je pogodio Španiju i desetine zemalja od Južne Koreje do Italije.

U protekle četiri trgovinske sesije "izbrisano" je oko tri biliona dolara vrijednosti svjetskih dionica, pri čemu su ekonomisti smanjili prognoze rasta, a kompanije upozorile na nižu zaradu zbog virusa, javlja Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!