[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/covid-1_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/100x73\/covid-1_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/covid-1_1.jpg","size":"75.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Europska komisija potpisala ugovor o kupovini lijeka za Covid-19

Europska komisija je objavila u srijedu da je potpisala okvirni ugovor s farmaceutskom kompanijom GlaxoSmithKline (GSK) o nabavi sotrovimaba, monoklonskog antitijela, koji ta kompanija razvija za liječenje bolesti COVID-19.

Riječ je o lijeku koji još nije odobren i koji je sada u procesu ispitivanja u Europskoj agenciji za lijekove.

Monoklonska protutijela su proteini stvoreni u laboratoriju koji oponašaju sposobnost imunološkog sistema u borbi protiv koronavirusa.

- Taj bi se lijek, kada se odobri, mogao koristiti za liječenje pacijenta s blagim simptomima, kojima ne treba tretman kisikom, ali koji mogu razviti teži oblik bolesti - objavila je Komisija.

U zajedničkoj nabavi sudjeluje 16 država članica. Ugovor je potpisan za nabavu 220 hiljada lijekova.

Europska komisija predstavila je u maju strategiju za razvoj lijekova protiv COVID-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!