[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/eu-zastava1-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/100x73\/eu-zastava1-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/eu-zastava1-3.jpg","size":"61.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

EU planira novčano kazniti kompanije zbog kršenja sankcija protiv Rusije

Evropska komisija objavila je danas prijedlog da se kompanije koje prekrše sankcije EU protiv Rusije kazne sa najmanje pet posto njihovog svjetskog prometa. 

U prijedlogu, koji treba odobriti Evropski parlament i 27 država članica EU-a, također se navodi da će se pojedinci koji krše sankcije EU-a suočiti s potencijalnom zatvorskom kaznom od najmanje pet godina, javlja AFP.

Kršenje sankcija Rusiji već je kazneno djelo u nekim zemljama EU-a, ali u drugima se tretira kao administrativni prekršaj, a kazne se razlikuju u cijelom bloku.

- I dalje postoji previše praznina među državama članicama kada je riječ o kažnjavanju kršenja sankcija EU-a - rekao je u izjavi komesar za pravosuđe Didier Reynders, dodajući da će predložena pravila malo bolje pojasniti ove prekršaje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!