[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/eu-zastave-brussels.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/100x73\/eu-zastave-brussels.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/eu-zastave-brussels.jpg","size":"123.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

EU nakon Inzkove odluke pozvala lidere da se suzdrže od zapaljive retorike

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano istakao je za N1 kako su primili na znanje usvajanje zakona protiv poricanja genocida koji je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini te kazao kako revizionizam i poricanje genocida proturiječe najosnovnijim evropskim vrijednostima te su pozvali političke lidere da se suzdrže od zapaljive retorike.

Primamo na znanje usvajanje zakona protiv poricanja genocida. Ovo je odluka koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko. Budimo jasni: revizionizam i poricanje genocida proturiječe najosnovnijim evropskim vrijednostima“, naveo je glasnogovornik EU.

Istakao je i kako je pomirenje jedan od ključnih prioriteta mišljenja koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

EU je vrlo jasna glede svojih očekivanja u tom pogledu, najnovije u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Borrella i povjerenika Varhelyija objavljenoj povodom 26. obilježavanja genocida u Srebrenici. EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata“, potcrtao je.

Naveo je i kako se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU“, zaključio je Duch Guillot.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!