[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/21\/erdogan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/21\/100x73\/erdogan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/21\/erdogan.jpg","size":"44.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Erdogan s liderima Finske i Švedske o blokadi članstva u NATO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO, pozvao je te dvije zemlje da se ne podržavaju i ne ignorišu djelovanje kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je u subotu odvojeno razgovarao s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, saopćeno je iz njegov kabinet.

Erdogan je pozvao Štokholm da "prekine političku i finansijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama".

U saopćenju se navodi da je rekao da "očekuje da Švedska preduzme konkretne i ozbiljne mjere, pokazujući da dijeli zabrinutost Turske u vezi s terorističkom organizacijom PKK i njenim ograncima u Siriji i Iraku", prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Turska pored toga zamjera Švedskoj što je prekinula svaku prodaju oružja njoj od 2019. godine, kao mjera odmazde zbog turske operacije na sjeveru Sirije.

Turska zamjera Švedskoj i Finskoj i što ne odobravaju njene zahtjeve za izručenjem osoba koje osuđuje da su članovi "terorističkih organizacija".

Erdogan je Niinistu rekao da ignorisanje "terorističke organizacije, koja predstavlja prijetnju savezniku unutar NATO-a, nespojivo s duhom prijateljstva i savezništva".

On je u subotu razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je rekao da će saslušati zabrinutost Turske o tom pitanju.

Finska i Švedska su ranije ove sedmice zbog zabrinutosti za sigurnost uslijed rata u Ukrajini podnijele zahtjev za članstvo u NATO.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!