[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/20\/l-4a40788d5fe96a1d6a606c10e0fdfc18.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/20\/100x73\/l-4a40788d5fe96a1d6a606c10e0fdfc18.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/20\/l-4a40788d5fe96a1d6a606c10e0fdfc18.jpg","size":"79.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Erdogan najavio razgovore s finskim zvaničnicima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da će sutra razgovarati s finskim zvaničnicima, istovremeno zadržavajući protivljenje finskoj i švedskoj molbi za članstvo u NATO-u zbog njihovog pružanja utočišta članovima grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Finska i Švedska zvnično su podnijele molbu za pridruženje NATO- u srijedu, nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Erdogan je izjavio da je danas razgovarao o toj temi s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i da će također razgovarati s britanskim zvaničnicima u subotu. On nije konkretizovao dužnosnike s kojima će razgovarati u Finskoj i u Britaniji.

- Naravno da ćemo nastaviti sve te rasprave u korist očuvanja diplomatskih napora - izjavio je Erdogan novinarima.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište ljudima povezanim s militantnom grupom Radnička partija Kurdistana (PKK) i sljedbenicima Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje za orkestriranje pokušaja vojnog udara 2016. godine.

Zapadni čelnici izrazili su uvjerenje da primjedbe Ankare neće predstavljati blokadu procesu prijema u NATO dvije nordijske zemlje, ne navodeći kako bi se turski stav mogao promijeniti.

Erdogan je danas kritikovao Zapad što ne smatra miliciju sirijskih Kurda YPG terorističkom grupom, dok proglašava PKK takvom organizacijom. Turska smatra obje grupe identičnim.

- Trenutno terorističke organizacije djeluju u brojnim evropskim zemljama, posebno u Njemačkoj, u Nizozemskoj, u Švedskoj, u Finskoj i u Francuskoj - kazao je.

Erdogan je ranije izjavio da se švedska i finska delegacija ne bi trebale zamarati dolaskom u Ankaru da uvjere Tursku da prihvati njihove molbe za članstvo u NATO-u, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!