[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/18\/morbili.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/18\/100x73\/morbili.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/18\/morbili.jpg","size":"271.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Epidemija morbila u Zvorniku, oboljelo troje djece iz iste porodice

Dom zdravlja Zvornik prijavio je jutros Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila u okviru jedne porodice na području te općine.

Oboljelo je troje djece iz iste porodice s tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizirani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

-Dom zdravlja Zvornik preduzeo je sve neophodne protivepidemijske mjere i u redovnom su kontaktu s Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku te nadležnim pedijatrom u bolnici Zvornik - navodi se u saopćenju.

Institut za javno zdravstvo RS je prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj u vezi s jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila u Republici Srpskoj

Morbili su zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem.

-Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 posto (za 2018. godinu iznosi 83,4 posto, za 2017. godinu 83 posto, a za 2016. godinu 74 posto), neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti - navodi se u saopćenju.

S obzirom da su zarazno oboljenje, epidemija morbila se proglašava kad oboli dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!