[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/xa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/100x73\/xa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/xa.jpg","size":"67.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Engleski mediji kritikovani zbog Sakine fotografije

Pojedini britanski mediji kritikovani su zbog toga što su uz vijest o porazu fudbalske reprezentacije Engleske od Islanda objavili fotografiju igrača Bukaja Sake.

Engleska je u petak na londonskom "Vembliju" izgubila od Islanda 1:0, u pripremnoj utakmici uoči Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Saka je ušao u igru u 65. minutu, ali su brojni engleski listovi uz tekst o porazu objavili samo njegovu fotografiju, prenio je BBC.

Objavu izvještavanja istakao je bivši engleski reprezentativac Jan Rajt, koji je rekao da oni koji odlučuju šta ide na stranice, znaju šta rade.

Listovi Star i San su pomenuti zbog korišćenja Sakine fotografije, dok je Telegraf koristio fotografiju 22-godišnjeg fudbalera Arsenala da ilustruje ocjene igrača na društvenoj mreži X.

Na sajtu BBC Sporta koji je tekstualno prenosio utakmicu i tokom meča mijenja glavnu fotografiju, takođe je bila objavljena fotografija Sake, kada je ušao u igru.

U otvorenom pismu urednicima, Toni Barnet izvršni direktor grupe koja se bavi borbom protiv diskriminacije u fudbalu Kick It Out, rekao je da mediji moraju da "zapamte svoje odgovornosti".

"Dočekujući Evropsko prvenstvo, navijači se sa pravom pitaju da li će engleska ekipa ponovo doživjeti ono što se dogodilo Saki, Markusu Rašfordu i Džejdonu Sanču nakon posljednjeg Evropskog prvenstva, kada su sva trojica pretrpjela strašna zlostavljanja na internetu zbog događanja na terenu. To je pitanje koje mi postavljamo", naveo je on.

Saka, Rašfrod i Sančo su na društvenim mrežama vrijeđani na rasnoj osnovi nakon što su promašili jedanaesterce u finalu Evropskog prvenstva 2021. godine u porazu od Italije.

Barnet je dodao da je bilo napretka, ali da je njegova organizacija prošle sezone, kao nikad ranije, dobila više izvještaja, na internetu i na stadionima, usmjerenih na igrače i da, šta god da je ostvareno, jednostavno nije dovoljno.

"Ne treba podsjećati da uticaj targetiranja tamnoputih igrača u medijima ima dugu istoriju i da se osjeća nadaleko. Šalje poruku da nisu dobrodošli i šalje poruku zlostavljačima na internetu da je targetiranje igrača dozvoljeno", naveo je.

"Ali to takođe šalje poruku navijačima iz crnačkih i etničkih manjinskih zajednica da oni ne pripadaju i da i oni mogu biti zlostavljani. To treba uzeti u obzir prilikom pisanja naslova ili odabira fotografija kako se rokovi približavaju. Riječi i slike putuju daleko, udarajući jače nego što možete da zamislite", dodao je Barnet.

Saka je debitovao za reprezentaciju Engleske u oktobru 2020. godine i od tada je odigrao 33 utakmice i postigao 11 golova.

"Sada više nego ikada treba da podržimo ove mlade ljude. Svi možemo da vidimo šta se dešava i ko je postavljen da bude lice poraza. Hajde da naša energija bude fokusirana na pružanje čiste ljubavi i podrške tokom turnira", rekao je Rajt.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!