[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/09\/foco-5-pitanja.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/09\/100x73\/foco-5-pitanja.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/09\/foco-5-pitanja.png","size":"770.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Festivala za Start: Sve projekcije će biti besplatne i bez registracije

Treće izdanje AJB DOC Film Festivala planirano za 11. – 15. septembra u Sarajevu, zbog pandemije COVID 19 biti će održano u prilagođenom formatu.

Edhem Fočo, direktor Festivala, za portal Startbih.ba, govori o pripremama, izazovima i o programu ovogodišnjeg izdanja.

U kojoj su fazi pripreme za festival?

Suočeni s izazovom svjetske pandemije i prilagođavanja festival virtuelnom prikazivanju sa zadovoljstvom moram istaći da smo u završnoj smo fazi priprema za ovogodišnje specifično izdanje AJB DOC Film Festivala koje će u potpunosti biti prikazano na virtuelnoj plafformi online.ajbdoc.ba

Da li je definitivna odluka da će Festival biti isključivo online ili možda ima šanse da bude i nekih živih projekcija?

Bit festival je u susretima autora i publike te njihovoj interakciji pa smo do zadnjeg trenutka razmišljali kako se suočiti sa svim izazovima novih okolnosti i nemogućnosti održavanja klasičnog festivala. Ipak, odluka je da sve projekcije filmova široj publici ponudimo besplatno i bez registracije na našoj oficijelnoj festivalskoj stranici online.ajbdoc.ba koja je već aktivna i publika može odabrati filmove koje želi gledati, pogledati trailere i zabilježiti dokumentarce koji ih zanimaju. Za autore i njihov ograničen broj gostiju organizovat ćemo zatvorene projekcije na otvorenom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

edhem-foco-2-photo-by-mustafa-ozturk-aa.jpg
Foto: Mustafa Ozturk/Anadolija

 

Kako planirate ostvariti neku interakciju sa publikom?

Prethodne dvije godine bili smo zadivljeni pozitivnim reakcijama publike, shvatili smo da postoji kritična masa koja želi gledati dokumentarne filmove i žao nam je što živa riječ neće biti moguća između organizatora, autora i publike, ali mi našu publiku i njihovo mišljenje iznimno cijenimo, pa nam se tako mogu obratiti putem društvenih mreža i oficijelnih adresa za komunikaciju. Autorima ćemo postaviti pitanja za koja mislimo da bi publika htjela znati odgovor i nakon svakog filma prikazat ćemo Q&A sesiju, koja će dodatno razjasniti teme i emocije iz filmova.

Koliko će biti projekcija, možemo li par izdvojiti?

Imamo 18 filmova u tri festivalske selekcije: Takmičarskoj, netakmičarskoj Last Minute Cinema i AJB Prikazuje. Svjetska i regionalna produkcija kako vrijeme odmiče imaju sve manje razlika u pogledu kvaliteta srazmjernog ulaganju u filmove. Al Jazeera Balkans se trudi finansijskom, kao i svim drugim vidovima podrške, doprinijeti poboljšanju u produkciji dokumentarnih filmova. Prikazat ćemo filmove koji obrađuju neke svjetske teme, od Sirije i Palestine do Filipina i Meksika, a nezahvalno je isticati bilo koju priču. Ipak, istakao bih da AJB DOC otvara jedna lokalna priča i film 'Džemo', o običnom čovjeku koju slijedi svoje snove i ne odustaje od njih, film prvijenac mladih autora Lejle Kajić Davorina Sekulića rađen u produkciji najvećeg bosanskohercegovačkog online medija, klix.ba.

Imamo i BiH-francuski film o legendi Vahida Halilhodžića, a tu su i filmovi 'Galeb' Ivana Živkovića koji je svoju premijeru zasluženo imao u Puli, te 'Transforming Tomorrow' Dina Mustafića o kompaniji Arcelor Mittal u BiH. Među natjecateljskim filmovima su i 'Uhvaćeni u mreži o fenomenu pedofilije, kao i 'Ne u moje ime' o mladoj izraelskoj heroini koja odbija služiti sistem s kojim se ne slaže. Ona prkosi svojoj obitelji te prolazi kroz zatvor i odbijanje u svom okruženju, ali postaje agent promjene u društvu. Ostali filmovi koji se direktno izvlače iz naše teme i u kojima je putovanje glavna tema, također su fenomenalni i bit će uskoro predstavljeni našoj publici. Sve u svemu, smatram ovo najinteresantnijom dosadašnjom selekcijom AJB DOC-a."

Koje teme će dominirati?

Ovogodišnja tema festival je Voyage / Putovanje i sve priče su na neki način putovanje aktera u dubine vlastitog bića ili putovanja na koja su primorani zbog okolnosti u kojima se nalaze, a imamo i putovanja u kojima je priča opričana u filmu prošla duži vremenski period kako bi bila ispričana. Tema je obični čovjek i situacije u kojima se nalazi i snalazi, a moram istaći da nam je ovogodišnja selekcija kulminacija svih dosadašnjih izdanja i pored svih izazova u prilagođavanju online prikazivanju festivalskog programa, drago mi je da će ove godine svi bh gledaoci, regionalna i svjetska publika moći gledati filmove. Mi festival organizujemo zbog publike i nadam se da će biti zadovoljni onim što ćemo im u pet festivalskih dana prikazati.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!