[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/fna-107389.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/100x73\/fna-107389.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/fna-107389.jpg","size":"449.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Dvije epizode slovenačke serije 'Jezero' pretpremijerno prikazane na SFF-u

Dvije epizode slovenačke serije dvojca Klemena Dvornika i Matevža Luzara "Jezero", rađene prema kriminalističkom istoimenom romanu Tadeje Golob, pretpremijerno su prikazane sinoć u Multiplexu Cinema City u okviru 25. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Rađena u produkciji RTV Slovenije, serija će premijerno biti prikazana u posljednjoj sedmici decembra. Radnja serije smještena je na alpskom jezeru u novogodišnjoj noći, kada se glavni policijski inspektor Taras Birsa slučajno upliće u istragu ubistva.

Redatelj Klemen Dvornik kazao je u razgovoru za Fenu da je ta mini serija od šest epizoda produkcijski više zahtjevna od većine komedija koje su trenutno najpopularniji žanr te da će premijera otvoriti put za novo doba televizijske igrane serije.

Istakao je da je roman "Jezero" vrlo dobro napisan, sa razrađenim likovima i pričom, te je izrazio nadu da će i u Sloveniji u budućnosti biti snimano više kriminalističkih serija.

- Roman "Jezero" bio je veliki hit i svi su govorili da treba postati serija ili film. Odlučili smo se za seriju, jer se u posljednje vrijeme snima mnogo komedija, ali ne i kriminalističkih kompleksnih produkcija - kazao je.

Govoreći o izboru glumaca, istakao je da im je najbitnije bilo naći glumca za lik policijskog inspektora Tarasa Birsa, ali da u Sloveniji nema mnogo dobrih glumaca koji imaju oko 50 godina i da je Sebastian Cavazza bio logičan izbor.  

- Sebastian je u pravim godinama, ima sve elemente jakog muškarca, kao i glavni lik, emotivan je, ali isto tako tajnovit - istakao je.  

Naglasio je da je reakcija sarajevske publike nakon sinoćnje projekcije bila odlična, da su gledaoci bili otvoreni i raspoloženi, ali da su imali i prisnu reakciju i na ozbiljne i na komične elemente.

Glumac Sebastian Cavazza istakao je da je do sada snimio nekoliko kriminalističkih serija te je pohvalio odličnu saradnju sa režiserom Dvornikom kojeg je upoznao još u vrijeme studija, ističući da su pripreme i snimanje bili vrlo intenzivni.

Cavazza je kazao da vrlo rado posjećuje Sarajevo kako bi predstavio neke od projekata.

- Sarajevo Film Festival je zaista vrlo bitan, ne samo za regiju, jer ocrtava svoje mjesto na mapi svijeta po pitanju filmske industrije, ali i diverziteta programa - kazao je Cavazza te zaključio da SFF spaja region kojeg su politika i rat razdvojili.   

Pored Cavazza, uloge u seriji ostvarili su: Nika Rozman, Gregor Čušin, Matej Puc, Vlado Novak, Jana Zupančič i  Nataša Barbara Gračner.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!