[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/duda-balje.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/100x73\/duda-balje.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/duda-balje.png","size":"841.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Duda Balje: Ako možemo sa Beogradom, zašto ne možemo sa Sarajevom?

Zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje zatražila je od bosanskohercegovačkih političara osnivanje ureda za veze u Sarajevu, kakav Kosovo ima u Beogradu, koji, kao ni Sarajevo, nije priznao nezavisnost Kosova.

U intervjuu za Al Jazeeru pojašnjava da je na mnoge adrese u Sarajevu, od premijera do ministara, uputila pismo sa zahtjevom za putne olakšice i bezvizni režim između Kosova i Bosne i Hercegovine, ali da joj, osim člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, niko nije odgovorio.

"Pisala sam otvoreno pismo Dodiku jer su mi svi rekli da je on problem, ali sam dodala i Ministarstvo spoljnih poslova BiH i sve druge nadležne važne adrese. To sam uradila uz podršku premijera i vlade Albina Kurtija. Reagovao je samo g. Dodik, koji je rekao: 'Ko je tamo neka poslanica sa Kosova koja želi da mi priznamo Kosovo?' Niko od drugih bh. političara nije mi odgovorio. Nisam govorila o priznavanju, samo o olakšicama za putovanje.  Ako možemo sa Beogradom, zašto ne možemo sa Sarajevom?", upitala je Balje.

Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova, a građanima s kosovskim putnim ispravama za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna je viza.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!