[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/14\/alden-prcic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/14\/100x73\/alden-prcic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/14\/alden-prcic.jpg","size":"53.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Dr. Prcić: Kralj Bahreina odvojio 9 milijardi dolara za ekonomiju i one koji su ostali bez posla

Dr. Alden Prcić, specijalista urologije iz Sarajeva je svoju sreću potražio u Bahreinu. Nakon rada u Sarajevu , na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) , odlučio je prihvatiti «ponudu koja se ne odbija « te nastavio rad u ovoj maloj ali prebogatoj zemlji . Zanimalo nas je kako se Bahrein organizovao u vremenu pandemije korona virusa:

- Prije svega, iz ove perspektive, moram reći da sam presretan kako je Sarajevo profesionalno obavilo sav ovaj posao oko korone i upravo zbog toga i nikada nećemo ući u scenario poput onog italijanskog. I ta online škola je izvanredna i vrlo korisna stvar. Jedino što me brine je dugotrajna izolacija mladih i starijih ljudi, bojim se da bi to mogla biti vrlo opasna stvar – moguće je rast broja mentalno oboljelih, ako ovo sve potraje!-

Iako mala, država Bahrein je testirala najveći broj stanovnika na svijetu :

- Da , to je veoma zanimljivo, testirano je 38 hiljada ljudi. Sada je baš sve pod kontrolom. Ovdje je korona virus stigao iz Irana obzirom da žitelji ove države veoma vole posjećivati Iran. Ovi što su još uvijek u Iranu dolaze postepeno, avionima koje im šalju odavde. Testiraju ih odmah na aerodromu, šalju u karantin 14 dana, potom u kućnu izolaciju 14 dana. Sve je zatvoreno, osim prodavnica hrane i apoteka. Zabranjena su javna okupljanja , na jednom mjestu može biti maksimalno pet ljudi. Ko to prekrši- automatski ide u zatvor na tri mjeseca i plaća kaznu od 2650 do 26500 dolara- priča dr. Prcić.

Pojašnjava doktor da ako se u jednoj zgradi pojavi neko pozitivan na Covid 19 cijela zgrada ide u karantin bez obzira kolika je i ko je sve u njoj . Isto tako zatvaraju cijele kvartove zbog dva pozitivna pacijenta . Sva plaćanja i svi krediti su odgođeni za šest mjeseci. Bahreinska vlada svima uplaćuje minimalnu platu. Kralj Bahreina je odvojio 3,4 milijarde bahreinskih dinara, što je oko 9 milijardi dolara za ekonomiju i one koji su ostali bez posla .

Do danas ima od 500 do 700 oboljelih i  četiri smrtna slučaja.

- Još uvijek nemamo policijski sat ali će ga lako uvesti ako vide da raste broj oboljelih. Hrane ima dovoljno , benzina također kao i svega ostaloga što je potrebno za normalan život. Ovdje nema drame za toaletni papir, ljudi kupuju koliko im treba. Gdje god da ulazite, mjeri vam se temperatura i, ako je preko 38, ne dozvoljavaju ulaz. Također, na ulazu u bilo koji objekat dobivate masku i rukavice . Veliki broj stranaca koji su ovdje rade od kuće- priča nam dr. Prcić o mjerama koje je  poduzeo Bahrein. 

 

(Foto: Youtube)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!