[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/mike.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/mike.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/mike.jpg","size":"50.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Dr. Mike Ryan iz WHO: Smanjiti broj slučajeva ne podrazumijeva samo 'zaključavanje' i izolaciju

Dr Mike Ryan iz Svjetske zdravstvene organizacije smatra da nije dovoljno samo proći vrhunac zaraze, nego da naročito poslije toga treba locirati slučajeve, testirati ih i izolirati, dakle, nastaviti primjenjivati agresivniji pristup epidemiji.

- Smanjiti broj slučajeva ne podrazumijeva samo 'zaključavanje' i izolaciju i - to je to. Potrebno je udvostručiti napore javnog zdravstva, podvlači Ryan.

On savjetuje da se svi slučajevi gdje postoji i najmanja sumnja na infekciju – testiraju i izoliraju u medicinsku ustanovu (ili u tu svrhu improviziranu zgradu). Također, svi njihovi kontakti bi se morali smjestiti u karantin ako je moguće, a ne kod kuće.

Ryan je uvjeren da se zaraza sada najviše prenosi kod kuće, te insistira na lociranju kontakata oboljelog kako bi se prekinuli lanci zaraze, kao i izoliranju oboljelih izvan kuće, tj. hospitalizaciji gdje god je to moguće.

Trenutno ne postoje vakcina ni terapija za COVID-19, a iz SZO tvrde da za to treba proći još '12 do 18 mjeseci'. Obzirom da toliko traje period odobravanja vakcine, može se pretpostaviti da su već na tragu vakcine.

U tom kontekstu u medijima se najčešće pominju lijekovi protiv malarije uključujući chloroquine ili hydrocholorquine, međutim, stručnjaci iz SZO tvrde da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdio efekt ovih lijekova na korona virus. Testiranja u u toku ali se vrše na tako malom broju osoba da je teško donijeti zaključke.

Francuska Nacionalna agencija za sigurnost lijekova i preparata za zdravlje (ANSM) upozorila je u ponedjeljak da, iako se trenutno testiraju na nekim pacijentima, lijekovi poput chloroquina se ne smiju upotrebljavati samostalno kod kuće.

Ova agencija je apelirala na ljekare da ne propisuju ovaj lijek za kućnu upotrebu nego da ga eventualno samo daju u kontekstu testiranja lijeka – isključivo prilikom boravka pacijenta u zdravstvenim ustanovama.

- Zabilježeni su neželjeni efekti ovog lijeka i trenutno se analiziraju, navodi se u izjavi ANSM, a kako tvrdi čelnik te organizacije, lijek je već uzrokovao tri smrtna slučaja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!