[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/amra-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/100x73\/amra-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/amra-2.jpg","size":"73.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

DR. JUNUZOVIĆ KALJIĆ ZA START: Roditelji, oprez! Pogledajte kalendar imunizacije djece, važno je da ih zaštitite!

Prim.dr. Amra Junuzović Kaljić, spec. pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju u razgovoru za portal Startbih.ba upozorava da je zbog pandemije korona virusa ugrožen redovan program imunizacije djece koji inače obuhvata 10 antigena. Ona ističe da je upravo pandemija dokaz  koliko je važno imati vakcinu protiv preventabilnih bolesti.

Prema njenim riječima, obavezni program imunizacije u Kantonu Sarajevo se nije prekidao od početka pandemije, jer čak i tokom lockdowna  odvijala bar imunizacija u porodilištima. Navodi kako se u proteklih 145 mjeseci vakcinacija organizovala pod punim epidemiološkim mjerama na način da se pacijenti ne okupljaju u čekaonicama, terminski su odvojeni, a zdrava djeca su odvojena i fizički od bolesne djece.

-Pandemija je otežala i smanjila nivo imunizacije što nas vodi u kritičan momenat odnosno nakupljanje veće grupe nevakcinisane djece gdje doista može izbiti epidemija. Molimo medije da apeliraju i roditelje da pogledaju kalendare imunizacije djece i da vide koje im vakcine nedostaju te da se jave svom pedijatru. Izuzetno je važno da djeca dobiju sve vakcine kako bi bili zaštićeni.

Treba napomenuti da uz imunizaciju ide i sistematski pregled djeteta čime se mogu preduprijediti i neka razvojna oštećenja. Ponavljam da nakupljanje nevakcinisane djece predstavlja potencijalno žarište gdje jedan slučaj može razbuktati epidemiju kakvu smo imali 2019. sa morbilima zbog niske procjepljenosti – upozorava naša sagovornica.

Kako nam je kazala, prema nekim procjenama u 2020. procjepljenost prvim dozama vakcine se kretala oko 40-50% što je zaista malo.

-Poželjno je bar 90%  pokrivenosti jer su ovo vrlo zarazne bolesti. Morbili, krzamak su jako zarazne. Devet od 10 kontakata oboljeva. Ovih dana djeca oboljevaju od uobičajenih respiratornih bolesti gornjeg disajnog puta. Među njima je također prisutan i COVID. Neka djeca razvijaju i upale pluća i drugih disajnih puteva uzrokovanih korona virusom. Imamo i crijevnih infekcija, a proliv i povraćanje također mogu biti simptomi kovida. Šarolika je slika oboljevanja predškolske djece. U manjem broju imamo i varičela. Nije primjećen povećan broj težih slučajeva, ali posebnu brigu imamo za djecu sa hroničnim i nasljednim bolestima, sa psihomotornim oštećenjima...- ističe Junuzović Kaljić.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!