[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/03\/l-1c4e43b32ac120c5ccb230fa412840aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/03\/100x73\/l-1c4e43b32ac120c5ccb230fa412840aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/03\/l-1c4e43b32ac120c5ccb230fa412840aa.jpg","size":"94.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Donijeti novi Zakon o turizmu i prvi zakon o ugostiteljstvu u KS

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo imenovalo je na mjesto direktorice Direkcije za turizam Indiru Ibričić čime je taj važan sektor počeo s radom iako je osnovan još 2008. godine, ali koji do danas nije imao imenovanog direktora.

- Godinama u Ministarstvu privrede nije bilo nikog u sektoru za turizam, iako je turizam jedna od strateških grana privrede i oblast od koje imamo velike prihode, posebno što su uz turizam usko vezane ugostiteljske i druge uslužne djelatnosti. Mi smo smatrali da je neophodno da se ova direkcija uspostavi i osigurali smo sve neophodne uvjete da to i ostvarimo - kazao je ministar Asnan Delić. 

Ibričić je diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom rada na domaćem i međunarodnom poslovno- finansijskom polju koja je naglasila da će se odmah početi s radom na Strategiji razvoja turizma Kantona Sarajevo, čije je donošenje zakonska obaveza. 

Ministar Delić najavio je da će se po dolasku direktorice početi pripreme za donošenje novog zakona o turizmu, zakona o Turističkoj zajednici, kao i priprema nacrta prvog zakona o ugostiteljstvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

- Apsurdno je da Kanton koji najveće prihode ostvaruje od ugostiteljskih i ostalih uslužnih djelatnosti nema zakon koji regulira tu oblast i zato je od iznimnog značaja Direkcija za turizam koja će, između ostalog, raditi i na donošenju zakonskih propisa - pojasnio je ministar.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!