[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/26\/enkorten-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/26\/100x73\/enkorten-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/26\/enkorten-1.jpg","size":"49.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Doktori zadovoljni: Bosnalijek ima lijek koji pomaže u liječenju COVID-a

Nakon što je na prošloj hitnoj sjednici skupštine Kantona Sarajevo, zastupnik Mirza Čelik, pozvao nadležne da razmotre mogućnost nabavke medikamenta protiv koronavirusa Enkorten koji mu je, kako je kazao, spasao život dok je bio na izolatoriju Podhrastovi, portal Startbih.ba je kontaktirao nekoliko liječnika da bi nešto više saznao o ovom lijeku koji proizvodi bh. kompanija Bosnalijek.

Mr.sc.dr Belma Gazibera za portal Startbih.ba na početku naglašava da specifične terapije za liječenje COVID19 još uvijek nema. Ona pojašnjava da COVID 19 infekcija uzrokovana SARS COV2 virusom je kao i u slučaju drugih viroza, samoograničavajuće stanje koje se sanira nakon 5-7 dana, nekada i duže, uz simptomatsku terapiju (antipiretike, vitamine, pojačan unos tečnosti i slično). Stanja koja podliježu kliničkom liječenju su komplikacije Covid 19 infekcije, upala pluća kao najčešća.

-Terapijski protokoli za liječenje komplikacija su se u više navrata mijenjali od početka pandemije do danas, prije svega iskustveno uz zvanične svjetske protokole. Aktuelni terapijski protokoli prilagođeni svakom pojedinom pacijentu, podrazumijevaju upotrebu kombinacije antibiotika, antivirotika, antikoagulancija, imunomodulatora, gastroprotektiva i ostale simptomatske terapije – kaže ona.

Doc. dr. Rusmir Baljić, glavni istražitelj kliničkog ispitivanja lijeka Enkorten u BiH i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a za portal Startbih.ba pojašnjava kako se radi o lijeku koji spada u grupu imunomodulatora, ranije registrovanom u BiH za liječenje multiple skleroze. Međutim, kako su se lijekovi koji slično djeluju kroz više provedenih studija širom svijeta pokazali jako efikasnim kod pacijenata sa COVID-19 u sprečavanju razvoja težih kliničkih formi, tako je i provedena studija efikasnosti Enkortena kod pacijenata sa COVID-19  u više centara u BiH.

dr-baljic-2.jpg
Doc. dr. Rusmir Baljić

 

-Lijek je prvobitno korišten u studiji koja je obuhvatila pet zdravstvenih ustanova u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Zenica, Travnik) i tada ga je primilo više od 50 pacijenata. Radilo se u pacijentima koji su zadovoljavali uključivanje u studiju, svi su bili srednje teška do teža, ali ne kritična, forma COVID-19 infekcije. Mi smo imali jako dobra iskustva i rezultate tokom studije kod pacijenata kojima je dat u ranoj fazi bolesti, dok još nije nastupilo pogoršanje. Rezultati se ogledaju prvenstveno u bržem oporavku i ranijem otpustu iz bolnice. Obzirom na navedene rezultate mi smatramo da bi se lijek mogao davati pacijentima u ranoj fazi bolesti, i da bi pacijenti imali jasan benefit od njegove upotrebe. Ovo nije lijek za COVID-19 i ne možemo očekivati da će on u potpunosti zaustaviti bolest, ali ima potencijal da spriječi dalju progresiju bolesti i razvoj težih kliničkih formi – kaže dr. Baljić.

U Kantonalnoj bolnici Zenica hospitaliziraju se pacijenti sa teškom kliničkom slikom Covid 19.

-Ti pacijenti odmah pri prijemu u bolnicu zahtjevaju visoke protoke kisika. S obzirom da je Enkorten lijek predviđen za pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom kojima treba do 7 litara kisika nemamo veliki broj pacijenata kojima bi ga ordinirali, a time je naše iskustvo malo. Pacijenti kojima smo imali priliku da ordiniramo Enkorten su imali dobar odgovor na terapiju - kazali su nam u ovoj bolnici. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!