[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/na-dan-101.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/na-dan-101.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/na-dan-101.jpg","size":"87.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1871. – Pariska komuna donijela “Dekret o napuštenim preduzećima”, kojim su radnicima predate sve firme čiji su vlasnici pobjegli iz Pariza. Time je proletarijat prvi put u istoriji stekao pravo da upravlja fabrikama i drugim preduzećima.

1917. – Vladimir Lenjin vratio se u Petrograd iz egzila u Švicarskoj.

1922. – Potpisan je Njemačko-sovjetski sporazum, poznat kao drugi Rapalski ugovor, kojim je SSSR priznat kao “velika sila”, a zemlje potpisnice se odrekle uzajamnih potraživanja i utvrdile osnovu za uspostavljanje diplomatkih odnosa.

1945. – Jedinice Ozrenskog partizanskog odreda oslobodile su grad Maglaj u Drugom svjetskom ratu.

1945. – U Drugom svjetskom ratu u Baltičkom moru potopljen je njemački brod “Goya”.

1945. – Sovjetska Crvena Armija započela odlučujući napad na njemačke snage u okolici Berlina.

1972. – “Apollo 16” s ljudskom posadom lansiran prema Mjesecu.

1993. – U selu Ahmići izvršen je zločin nad Bošnjacima kad su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane “Jokeri”, “Vitezovi” i brigada “Nikola Šubić Zrinjski” potpomognuti komšijama iz sela napali nenaouružane bošnjačke civile i ubile 116 od njih. Selo Ahmići je uništeno. Porušeno je oko 180 kuća, minirane su obje džamije, zapaljena i srušena je i Osnovna škola u Ahmićima.

1993. – Snage Armije BiH, izvršile zločin nad hrvatskim stanovništvom u selu Trusina u općini Konjic.

1993. – Sa rezolucijom 819 vijeća sigurnosti ujedinjenih nacija Srebrenica je proglašena za sigurnu zonu UN-a.

1996. – Bivšeg premijera Italije Bettina Craxija italijanski sud je, na osnovu optužnice koja ga je teretila za korupciju, osudio u odsustvu na osam godina i tri mjeseca zatvora. Craxi je pobjegao u Tunis gdje će ostati do smrti.

2003. – U Atini su potpisivanjem Atinske deklaracije u Evropsku uniju primljeni Kipar, Estonija, Litvanija, Letonija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Malta i Poljska.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!