[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/dodik-prijetnje-inzku.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/100x73\/dodik-prijetnje-inzku.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/12\/dodik-prijetnje-inzku.jpg","size":"75.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dodik zaprijetio i vojskom RS: Ako Inzko upotrijebi svoje ovlasti, ni Borrell mu neće pomoći

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska donijeti svoje odluke ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u vezi s posljednjim zaključcima Narodne skupštine upotrijebi bilo kakve svoje ovlasti koje su prema njegovom tumačenju nezakonite.

"Tada mu neće pomoći ni Josep Borrell (visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost). Neka obavijesti koga hoće", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije EU nakon što je Inzko rekao da će o zaključcima NSRS-a obavijestiti Borrella.

Dodik je danas rekao novinarima u Banjoj Luci da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji kaže da je i RS potpisnica da se on uvodi.

"Dakle, on je odgovorna strana i nama u RS-u. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrijebi bilo kakve svoje ovlasti, koje nikada nisu bile zakonite, to će biti trenutak kada će Republika Srpska donijeti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borrell, pa neka izvoli", rekao je Dodik, komentarišući zaključke Narodne skupštine u vezi s pismom visokog predstavnika i inicijativom za pregovore između RS-a i FBiH o budućnosti BiH.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć zahtjev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodijeljenih ratnim zločincima i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!