[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/190220-dodik-pres.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/100x73\/190220-dodik-pres.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/190220-dodik-pres.jpg","size":"44.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dodik: Tražio sam utvrđivanje odgovornosti Željka Komšića

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je danas na sjednici Predsjedništva BiH preglasan na svim tačkama dnevnog reda.  

Kaže da je pokušao da predloži izmjene dnevnog reda tako što je tražio da se uvrsti tačka kojom bi se utvrđivala odgovornost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zato što je, kako je ustvrdio, "izmanipulisao predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i javnost BiH, prekršio Ustav vezano za imenovanje novih sudija Ustavnog suda BiH“.

- Moj prijedlog, koji je bio obrazložen, podrazumijeva činjenicu da je Komšić, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, te svjesno nečinjenjem prekršio odredbe Ustava koje se odnose na nadležnosti Predsjedništva i obaveze konsultacija predsjednika Evropskog suda za ljudska prava sa Predsjedništvom BiH - naveo je Dodik.

Dodao je da "svjesnim prikrivanjem da je dobio dopis od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, zatim dostavljanjem odgovora i preuzimanjem obaveze da će se konsultovati sa druga dva člana Predsjedništva BiH i s obzirom na to da se poslije toga nije konsultovao, svjesno je obmanuo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, koji je nakon toga izvršio imenovanje“.

- Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. U ovoj zemlji možete da, ako imate dva člana Predsjedništva BiH, da preglasate treći konstitutivni narod i trećeg člana Predsjedništva. Možete da prekršite Ustav, da obmanete predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i da se nikakva odgovornost ne može utvrditi - kazao je Dodik.

Smatra da je "sasvim pristojno da Komšić, ukoliko ima moralnog digniteta i ukoliko mu je stalo do zemlje koju on pokušava tako žučno da zastupa, podnese ostavku“.

- To je njegova odgovornost. Mi ćemo vidjeti sa drugim faktorima u BiH na koji način ćemo ovo pitanje problematizovati kod nadležnih institucija - poručio je Dodik.          

Napomenuo je da je on predložio tu tačku dnevnog reda, a ostala dva člana su glasala protiv i ta tačka nije bila na sjednici Predsjedništva BiH.

S druge strane, kazao je Dodik, 36 tačaka dnevnog reda je predloženo za današnju sjednicu i sjednica je završena veoma brzo.

On je kazao da je, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS-a, obavezom da predstavnici RS-a u institucijama BiH ne doprinose donošenju bilo koje odluke u bilo kom organu, postupio tako da je glasao protiv dnevnog reda, protiv zapisnika i svih predloženih tačaka dnevnog reda.

- Neke od njih su konačne, kao što su one vezane za vojsku, odbijene su, kao što je učešće naše misije u Afganistanu, odnosno Misije BiH, a neke idu na sljedeću sjednicu. Za dvije će biti podignut vitalni nacionalni interes, imajući u vidu da je na prošloj sjednici Predsjedništva ta tačka dnevnog reda odbijena i da je ponovo vraćena od predsjedavajućeg Predsjedništva. Prva je tačka posjeta Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini - naveo je Dodik.

Napomenuo je da je glasao ponovo protiv te tačke koja je ponovo predložena, što podrazumijeva da "ukoliko se poštuje odluka NSRS, iz principijelnih razloga mora se podignuti vitalni nacionalni interes i ta tačka će ići na NSRS i NSRS će odlučiti da li će Đukanović doći u BiH ili neće“.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!