[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/025e9b7c-7fbc-476f-abb6-a6fd4c8f107f.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/100x73\/025e9b7c-7fbc-476f-abb6-a6fd4c8f107f.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/025e9b7c-7fbc-476f-abb6-a6fd4c8f107f.jpeg","size":"52.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Dobrovoljci koji su primili prve vakcine zasad ne osjećaju ozbiljnije nuspojave

Kineska grupa dobrovoljaca u prvoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine protiv COVID-19 izrazila je uvjerenje u njen uspjeh, jer istraživači neumorno rade na vakcini protiv smrtonosnog virusa koji je dosad ubio više od 12.000 ljudi širom svijeta.

Vakcinu je razvila biotehnološka kompanija sa sjedištem u Tianjinu, CanSino Biologics Inc, te istraživački tim na čelu sa Chen Weijem, stručnjakom za prevenciju i kontrolu bioloških opasnosti s Akademije vojnih medicinskih Narodne oslobodilačke vojske (PLA) i general-majorom PLA-a.

Istraživački timovi zatražili su 17. marta doborovoljce za testiranje prve faze. Izabrano ih je 108 koji su podjeljeni u tri grupe, a primili su različite doze vakcine.

Među prvima je vakcinu primio Zhu Aobing (28) bivši vojnik. Jedan od razloga zašto se odlučio prijaviti je kaže to što je svjedočio smrti majke svoje prijateljice koja je preminula od koronavirusa te je htio dati svoj doprinos i pronaći način kako da pomogne svom rodnom gradu Wuhanu da preprodi ove probleme.

"Kad sam čuo dobre vijesti da naše domaća vakcine kreće sa kliničkim ispitivanjima to je za mene bilo svjetlo u ovom sivom gradu. Nadam se da ću biti svjedok uspješnosti vakcine i da će to svima biti od koristi. Nisam se ni najmanje dvoumio da se prijavim“ – kazao je Zhu u nedelju za Global Times.

On je kazao da su dobrovoljci odabrani pažljivo i da su morali biti podvrgnuti krvnim i fizičkim pregledima, uključujući CT pretragu, test nukleinske kiseline, bris grla, analni bris, analizu krvnog pritiska, pulsa i indeksa tjelesne mase.

"Čuo sam da se prijavilo više od 3000 volontera, ali samo oko 100 ih je dobilo cjepivo", rekao je Chen Mengjiao, još jedan volonter iz Wuhana.

Dobrovoljci  su morali potpisati pismo o pristanku i da su upoznati o svim mogućim rizicima. Stroga procedura i detaljne upute pružile su Zhu samopouzdanje.

"Nakon injekcije, temperaturu svake osobe 24/7 nadgleda uređaj pričvršćen na pazuh ljepljivom trakom, tako da istraživači imaju kontinuirane podatke u stvarnom vremenu", rekao je Chen.

S apsolutnim povjerenjem u profesionalizam kineskih istraživača i snažnu vjerodostojnost znanstvenog tima PLA-e, Chen Kai (36) odmah se prijavio kao dobrovoljac.

Većina prvih doborovljaca  su muškarci stariji od 30 godina, dok postoji potreba za volonterkama mlađim od 23 ili više od 55 godina, rekao je Chen.

Zhu je rekao da su neki doborovljacii imali normalne nuspojave, kao što su bol i privremeni porast temperature, ali on nije imao nuspojava.

Volonteri svakodnevno dobivaju posebne hranjive obroke i ne smiju pušiti, piti ili izlaziti bez dozvole.

Oni su u karanteni u jednoj sobi u staračkom domu gdje će provesti 14 dana, a bit će pušteni kada im se u tijelu otkriju antitijela protiv virusa. Stručnjaci će ih pratiti tokom šest mjeseci zbog nuspojava i redovito će im se uzimati uzorci krvi.

Osim što im je plaćeno 800 yuana (112,74 USD) za svako uzimanje krvi, volonteri su se pridružili pokusu na dobrovoljnoj osnovi bez dodatnih nadoknada.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno je u razvoju  više od 20 vakcina protiv COVID-19. , ali su samo SAD i Kina jedine počele sa  kliničkim ispitivanjima.

Međutim, stručnjak za imunologiju sa sjedištem u Pekingu, koji je zatražio da ostane anoniman kazao je kako će trebati najmanje jedna godina da se okončaju daljnji postupci prije nego što se vakcina i zvanično uđe u upotrebu. Ipak, dodao je kako će za hitne slučajeve vjerovatno biti dostupna prije kraja godine.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!