[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/italija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/100x73\/italija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/italija.jpg","size":"91.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Da li je zaista starost stanovništva glavni uzrok velikog broja umrlih u Italiji?

Italija je po broju umrlih od koronavirusa prestigla Kinu još  19. marta. Rekordni crni dnevni bilansi su se nastavili čak i nakon toga datuma pa su tokom jučerašnjeg dana umrle čak 793 osobe, dok je ukupan broj zaraženih porastao na 53.578 osoba. U isto vrijeme, u kineskoj provinciju Hubej koja je i bila žarište koronavirusa već četiri dana nije zabilježen nijedan novozaraženi.

Stručnjaci kao glavni razlog visoke stope smrtnosti u Italiji navode starosnu strukturu uz napomenu kako procentualno samo Japan ima više starijih ljudi od Italije. Među ostalim razlozima navode se prenapregnut zdravstveni sistem, veliki broj pušača i onečišćen zrak što je problem koji je navodno naročito izražen u Lombardiji koja je i najteže pogođena.

Međutim, čak i medicinskom laiku, pomenuta obrazloženja ne djeluju previše uvjerljivo.

Naime, prema procjenama, od ukupne populacije Kine njih blizu 250 miliona je starije od 60 godina. Usporedbe radi, Italija ima ukupno oko 60 miliona stanovnika.  O onečišćenju zraka u Kini je suvišno i govoriti, a i broj pušača je neusporediv. S obzirom da se virus prvi put i pojavio u Kini teško je uspoređivati čak i izazove sa kojima se suočio zdravstveni sektor.

Jedan dio odgovora se nesumnjivo krije i u izjavi Sun Šuopenga, šefa  kineske delegacije Crvenog krsta u Italiji, koja je došla da pomogne u savladavanju krize zbog koronavirusa, koji je kazao da je bio šokiran kada je po dolasku vidio toliko građana Milana kako šetaju gradom, koriste javni saobraćaj, večeraju u hotelima i ne nose zaštitne maske. Upozorio je da se Italijani ne drže dovoljno mjera izolacije i upozorio da je jedini način da se zaustavi širenje virusa zatvaranje cjelokupne ekonomske aktivnosti.

Stoga, koliko god nam teško padale rigorozne mjere i zabrane koje nam ovih dana nameću krizni štabovi u Bosni i Hercegovini, to nam je možda i najjače i jedino oružje protiv smrtonosne pošasti zvane COVID -19.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!