[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-997cf6cc7602c44dffbd2cbd322534cc.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/100x73\/l-997cf6cc7602c44dffbd2cbd322534cc.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-997cf6cc7602c44dffbd2cbd322534cc.jpg","size":"134.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

DIH-ovi uspostavljeni kroz EU4DigitalSME nastavljaju pružati usluge preduzećima u BiH

Na druženju s novinarima u Tuzli je danas predstavljen rad DIH-a Industrial Automation, uspostavljen kroz Projekt "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME", koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke, te je naglašeno na koji način će taj DIH nastaviti pružati usluge preduzećima u BiH.

Taj projekt provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Cilj je stvaranje povoljnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih poduzeća u konkurentnim sektorima kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama. Tim projektom, mali i srednji biznisi imaju priliku unaprijediti svoje poslovne procese, povećati produktivnost i ostvariti veće tržišne udjele na domaćem i inostranom tržištu.

- Oko 90 preduzeća iz Bosne i Hercegovine je prošlo servise, pomoć i obuke digitalnih inovacijskih hubova. Njemački centar za robotiku DKR (German Center for Robotics) u Tuzli jedan je od četiri DIH-a. Dva imamo u Sarajevu, a jedan u Banjoj Luci. Svi oni su uspostavljeni kroz projekt, a ja  ponosno kažem da će, iako se projekt završava ove godine, DIH-ovi nastaviti pružati svoje servise i unapređivati ekonomiju u BiH.

Što se projekta tiče, oko 700 malih i srednjih preduzeća prošlo je radionice, edukacije i obuke da bi unaprijedili svoja poslovanja u digitalnom svijetu. U saradnji s Intera tehnološkim parkom u Mostaru omogućili smo 70 vaučera u kontekstu finansijske pomoći i servisa, a ostvareno je i 12 saradnji u zemljama zapadnog Balkana, između istraživačkih centara i malih i srednjih preduzeća. Jedna od značajnijih jeste i podrška uspostavljanju platforme digitalnog identiteta koja je značajna za BiH - kazala je Mirna Mekić, komunikacijski specijalista pri GIZ-u.

Tokom druženja, okupljeni predstavnici medija mogli su se bolje informirati o radu Digitalnog inovacijskog huba (DIH) u Tuzli koji je uspostavljen s ciljem pružanja servisa i usluga preduzećima da bi se digitalizovali, a koji će i nakon završetka projekta nastaviti uspješan rad. Svi hubovi predstavljaju most između digitalnih inovacija i poslovnog sektora te preduzećima pružaju pristup savremenoj tehnologiji, edukaciji i stručnim savjetima.

- Što se tiče naše saradnje s GIZ-om, ovaj projekt je došao kao šlag na tortu naše priče s obzirom na to da Centar za robotiku postoji već od 2017. godine i na ovaj način smo pokušali napraviti jedno mjesto za sve probleme industrijske robotike u Bosni i Hercegovini. Kad se poredimo s Evropom, uvijek idemo korak unazad. Dok pričamo o industriji 4.0. Evropa već uveliko korača ka industriji 5.0. Drago nam je da su Njemačka vlada i Evropska unija prepoznali važnost digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini jer tako možemo pratiti najnovije trendove u Evropi i fokusirati se da pomognemo domaće kompanije koje su izvozno orijentirane čime postaju konkurentnije na evropskom tržištu - dodao je Miralem Bulić iz DKR - Njemačkog centra za robotiku Tuzla.

Erna Kusturica iz Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona istakla je da digitalna tehnologija može učiniti mala i srednja preduzeća konkurentnijima i uspješnijima.

- Ovo je bitno za Tuzlanski kanton, ne samo u kontekstu razvoja privrede, nego u kontekstu razvoja cjelokupnog kantona. Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona do 2027. godine upravo su digitalna transformacija i zelena tranzicija prepoznati kao ključni strateški fokusi i usmjerena prema kojima trebamo usmjeriti sve segmente djelovanja društva. U projekt smo ušli jer smo prepoznali da samostalno sa znanjem koje javne institucije imaju ne možemo na adekvatan način doprinijeti tim procesima - izjavila je Kusturica.

Novinarima su prezentirane i uspješne investicije korisnika projekta inovacije i digitalizacije malih i srednjih preduzeća u BiH/ EU4DigitalSME.

- Koliko smo raspolagali toliko smo i ulagali, međutim zbog problematike rada bili smo prinuđeni da pređemo na robotiku. Odlučili smo se za kompletnu robotsku liniju za paletizaciju. Tako smo olakšali proces rada i smanjili troškove. Poslije smo išli na programe treninga koje je organizovao GIZ-a, gdje smo dobili konsultantske usluge i smjernice šta bi bili prioriteti, pustili smo neke nove proizvodne linije i nastavljamo dalje saradnju s DKR-om, novi projekt je u izradi, nevezano za GIZ. Razvijamo jednu novu liniju, nešto što u ovom dijelu Evrope ne postoji. Ono što je naš dugoročni plan je da povećamo proizvodni kapacitet od četiri do šest puta - naveo je Darko Đurić, iz kompanije “Đurić” Modriča.

Zaključeno je da ulaganja u digitalne tehnologije omogućavaju preduzećima da budu agilnija, inovativnija i bolje prilagođena izazovima globalnog tržišta te da poslovna zajednica i nadležne institucije trebaju nastaviti raditi na digitalizaciji ekonomskih procesa u preduzećima što u konačnici dovodi do povećanja investicija na zadovoljstvo svih.  

- Vrijednost Projekta 'EU4DigitalSME' je 6.1 milliona eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 5 miliona eura, a Savezna Republika Njemačka 1,1 miliona eura - navode organizatori.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!