[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/26\/kriptovalute.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/26\/100x73\/kriptovalute.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/26\/kriptovalute.jpg","size":"95.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Digitalni novinski članak prodan za nevjerovatnu sumu novca

Kolumnista The New York TImesa je u četvrtak prodaj jedan od svojih digitalnih članaka za čak 563.000 dolara. što je definitivno zadnji u nizu primjera za jednisvenim digitalnim proizvodima koje kolekcionari "grabe".

Cilj članka Kevena Roosea, pod nazivom "Kupite ovaj komentar na blockchainu" bio je testirati tržište i utvrditi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nazemljenjivi digitalni tokeni (NFT). 

NFT je digitalni "predmet", nešo kao crtež, muzika, fotografija ili vdieo sa potvrdom o autentičnosti, stvoren "blockchain" tehnologijom. Smatra se da je autentičnost iza koje stoje kompjuterske mreže neprobojna. 

Virutalni predmet, a zapravo se radi o kompjuterskom zapisu, može se prodati ili zamijeniti zajedno sa potvrdom o autentičnosti. 

Oni su postali popularni, uslijed prelaska kolekcionara zbog pandemije u digitalno okruženje.

U ponedjeljak je prva poruka koju je na Tiwtter postavio njen osnivač Jack Doresey prodana za 2,9 miliona dolara. 

Početkom mjeseca, digitalni kolaž američkog umjetnika Beeplea, prodaj je puten aukcijske kuće Christie's za 69,3 miliona dolara. 

Na kraju jednodnevnog nadmetanja za članak NYT, kolekcionar imena Farzin ga je kupio za 350 Ethereuma, što je u protuvrijednosti oko 563.000 dolara.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!