[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/04\/timcook.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/04\/100x73\/timcook.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/04\/timcook.jpeg","size":"36.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Digitalna barijera: Izvršni direktor Applea oko svoje kuće podigao “digitalni zid”

Poznate i slavne osobe često su meta obožavatelja i stalkera koji su njima opsjednuti i žele ih upoznati, družiti se s njima, vjenčati i šta sve ne. Njihovo je ponašanje često je iracionalno i umjesto upoznavanja sa svojim idolima, nekada završe na policiji ili sa sudskom zabranom prilaska "idolima". S takvom jednom obožavateljicom posla je imao i izvršni direktor Applea Tim Cook. Naime, on je sudu prijavio ženu koja mu je slala brojne mailove i fotografije, a kap koja je prelila čašu bila je kada je prešla put od nekoliko hiljada kilometara do Palo Alta gdje Cook živi te se pojavila u njegovoj kući. Prilikom prijave od koje je od suda zatražio zabranu prilaska, Cook je ponašanje ove 45-godišnjakinje nazvao prijetećim i bizarnim. Julia Lee Choi počela je opsjedati Cooka krajem 2020. kada je na Twitteru počela nazivati Cooka svojim suprugom, a među brojnim nebuloznim porukama slala mu je slike oružja i prijetila da će mu zapaliti kuću. Kako bi spriječio slične situacije i da mu se neki opsjednuti obožavatelj ili kritičar ne pojavi u kući, Cook se odlučio na zanimljiv potez i zatražio da se njegova kuća sakrije na Googleovim i Appleovim kartama. Naravno, kompanije su njegovu želju uvažile, te su podigle tzv. "digitalni zid", čime su zaštitile njegovu privatnost. No, mnogi mediji ovaj potez smatraju greškom, jer je sada jedina kuća na Mapsu, koja ke zamagljena, odnosno, ima "digitalni zid" vidljivija, i oni koji nisu znali gdje živi i u kojoj kući, sada znaju, prenosi Daily Mail.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!