[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/10\/inz-detoksikacija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/10\/100x73\/inz-detoksikacija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/10\/inz-detoksikacija.jpg","size":"455.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Detoksikacija organizma - ne samo nakon praznika nego svaki dan

 Institut za  zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) podsjeća da je ovo vrijeme praznika i vrijeme prazničnih trpeza kojih se nije lako odreći. Savjetuje da se kontrolišu količine unesene hrane, te da se nakon praznika posveti oporavku i detoksikaciji organizma.

- Praznična trpeza, iako ukusom primamljiva, visoko je kalorična i obiluje teškom hranom, bogatom masnoćama i šećerima. Povećano je nakupljanje otpadnih tvari u organizmu, što može uzrokovati brojne tegobe, a samo neke od njih su glavobolja, umor, zatvor, nadutost, akne, alergije, debljanje, depresija,... Cilj detoksikacije je očistiti organizam od štetnih tvari, napuniti ga vitaminima i mineralima te popraviti opće stanje metabolizma nakon prekomjernog unosa masti, šećera i alkohola - ističe magistrica nutricionizma u INZ Maja Trifković.

Savjeti za čišćenje organizma nakon praznika su da se vodi  računa o dovoljnoj hidrataciji – za djelotvornu detoksikaciju jer, kako se navodi u saopćenju, za oporavak organizma od posebnog je značaja dovoljan unos tečnosti zbog lakše i brže probave i posljedično brže eliminacije toksina.

Takođe, ističe se da je jetra organ koji najviše trpi zbog praznične neumjerenosti u jelu i piću, posebno zbog prekomjernog unosa šećera, masti i alkohola, te se nakon praznika treba  smanjiti unos mesa, posebno masnog, suhomesnatih proizvoda, proizvoda od bijelog brašna, slatkiša i kolača te svakako izbacite alkoholna pića.

- Vodite računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, a za zdravlje jetre su  dobri čajevi od korijena maslačka, koprive, čička i cikorije. Osim čajeva, za oporavak jetre, dobro je i povrće kao što su šparoge, artičoke, kelj, kupus, brokula, a od voća, svakako uvrstite sok od grejpa, jabuke, mrkve i cvekle - navodi magistrica Trifković.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica savjetuju i da fizička aktivnost bude redovna kao i da se svede  na minimum unos suhe i brze hrane, masne i pržene hrane, industrijski prerađene hrane, slatkiša, gaziranih i zaslađenih kupovnih sokova, alkohola i cigareta, te ističu da je detoksikacija organizma potrebna ne samo nakon praznika, nego svaki dan.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!