[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/06\/supershake.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/06\/100x73\/supershake.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/06\/supershake.jpg","size":"314.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Kako napraviti supershake

U osnovi, shake, odnosno smoothie je praktičan i brz način da unesete hranu u organizam ukoliko ste u žurbi te je praktičan za ponijeti gdje god krenete, kaže Džemal Gekić, profesor sporta i tjelesnog odgoja , te dugogodišnji fitness i aerobik trener čija je uža specijalnost ishrana i tjelesne transformacije

Naglašava on da i u ovom slučaju morate biti oprezni sa količinom, jer se veoma lako može desiti da unesete veliku količinu kalorija a da toga niste svijesni.

S druge strane shake je odličan jer se može napraviti nutrijent bomba koja će vašem tijelu dati neophodne sastojke za zdravlje, imunitet i energiju.

Evo kako to Gekić tumači i šta savjetuje:

BAZA - počnete jednostavno sa bazom, da li je to voda ili neka vrsta mlijeka, to je na Vama.

TEKSTURA - ovdje dodate neku voćku koja će dati teksturu, klasičan predstavnik je banana.

ZAČINI - ovo je prostor da napravite nutrient bombu, cimet, klinčići, kakao...- što  volite- ubacite i, neka to bude onda jedan vrhunski obrok.

NUTRIJENTI - ovdje možete dodati šaku nekog bobičastog voća ili nekog drugog po želji, da pojačate shake sa antioksidantima i nutrijentima. Ako imate opciju, bolje je manje količine različitog voća-za veću paletu mikronutrijenata.

SJEMENKE - ovdje trebate obratiti posebnu pažnju na količinu sjemenki jer one u sebi sadrže veću količinu kalorija. Izaberite sami: bademi, orasi, kikiriki, chia sjemenke, lanene sjemenke ...

KALORIJE - ovaj segment se dodaje ukoliko želite da radite specifično na dobijanju kilograma i učinite shake kalorijskom bombom. Možete ići sa raznim varijantama namirnica koje imaju visok udio masti kao što su avokado, kikiriki puter, kokosovo ulje i slično.

I , to je to- recept za shake koji je nutrijent bomba i kalorijska bomba po potrebi. Savršen način da popravite imunitet i zdravlje je da jednu užinu učinite super shake opcijom- poručuje Gekić.


Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!