[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/14\/izetbegovic-bakir.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/14\/100x73\/izetbegovic-bakir.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/14\/izetbegovic-bakir.jpg","size":"309.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Danas 7. Kongres SDA, Izetbegović jedini kandidat za predsjednika stranke

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će biti birani predsjednik Stranke, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora, te Nadzornog i Etičkog odbora, bit će održan danas u Sarajevu.

Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni stranački predsjednik Bakir Izetbegović, a bit će birano i devet potpredsjednika.

Kako je najavljeno iz SDA, 1.346 delegata će prisustvovati Kongresu te sudjelovati u radu i donošenju odluka. Pored toga, dolazak je najavilo oko 600 gostiju te 80-tak akreditiranih predstavnika medija.

Delegati su birani iz svih općinskih organizacija s prostora cijele BiH, a 30 delegata će predstavljati članstvo u dijaspori širom svijeta.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao Feni da je najznačajnije pitanje koje se rješava na Kongresu pitanje programskih dokumenata, programske deklaracije, Statuta i programskih rezolucija koje Kongres usvaja kao najviše stranačko tijelo. Drugo značajno pitanje koje razmatra Kongres je izbor rukovodstva stranke – predsjednika Stranke, potpredsjednika, članova Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora.

Kada je u pitanju izbor predsjednika SDA, Genjac kaže da su općinske, kantonalne, regionalne organizacija predložile Bakira Izetbegovića i on se pojavio kao jedini kandidat predložen od svih općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija.

Napomenuo je da u stranačkom Statutu postoji odredba da se izbor organa vrši tajnim glasanjem između više kandidata. Međutim, predviđena je i mogućnost, ukoliko se pojavi samo jedan kandidat za neki organ, u ovom slučaju za predsjednika stranke, da tijelo koje bira, u ovom slučaju Kongres, može većinom odlučiti da se izbor izvrši javnim glasanjem, odnosno aklamacijom.

- S obzirom na sve te činjenice bit će predloženo Kongresu da se izbor obavi javnim glasanjem i ukoliko većina delegata na Kongresu to prihvati tako će se i obaviti iz racionalnih razloga i uštede vremena – naveo je generalni sekretar SDA.

Kada su u pitanju potpredsjednici Stranke, bit će birano ukupno devet potpredsjednika, od kojih dva moraju biti sa područja manjeg bh. entiteta i mora biti najmanje jedna žena.

Na Kongresu će biti birana i 83 člana Glavnog odbora, dok se u Nadzorni odbor bira pet, a u Etički odbor 11 članova.

Kada je riječ o izmjenama Statuta, Genjac je naveo da Kongres može usvajati izmjene Statuta ili donositi novi Statut.

- Ovaj put smo se opredjelili da usvajamo novi Statut koji nije apsolutna novina, ima značajan dio odredaba identičnih sa odredbama iz prethodnog Statuta. Međutim, zbog značajnog broja izmjena, opredjelili smo se da usvojimo novi Statut – pojasnio je Genjac.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!