[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/images.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/100x73\/images.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/images.jpg","size":"490.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Čudotvorni napitak: Hrani kosti i sprječava osteoporozu

Pivo djeluje regenerirajuće, krijepi, tonizira i hidratizira organizam te je prirodni izvor vitamina, minerala, ugljikohidrata te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa. No,malo je onih koji znaju da pivo hrani kosti i sprječava rizik od nastanka osteoporoze. Naime, mineral silicij i fitoestrogen ksantohumol dva su ključna sastojka za zdravlje kostiju.Silicij ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer poboljšava kvalitetu koštanog matriksa, olakšavajući mineralizaciju kostiju.

U istraživanjima provedenima na eksperimentalnim životinjama i u studijama na ljudima, dodatni unos silicija rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom.Prehrambeni izvori bioraspoloživog silicija su pivo, cjelovite žitarice, pseudožitarice, posebno proso, i mahunarke. Silicij u obliku silicijevog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crijevnu apsorpciju, pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mjesta djelovanja koliko silicij sadržan u pivu. Osim silicija, drugi spoj koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol. Riječ je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji pridonosi gorčini i okusu piva te je poznat kao snažni fitoestrogen.

Pije li se umjereno, pivo hrani kosti . Za žene je to konzumacija oko 0,33 litre na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 litre na dan uobičajenog lager piva od 4,5 do 5 posto alkohola. Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je riječ o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko jedne litre).

Podijelite ovaj članak!