[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/28\/remdesivir.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/28\/100x73\/remdesivir.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/28\/remdesivir.jpg","size":"77.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Čudo od lijeka ili ipak ne: Remdesivir je skup, a u BiH je samo za one dubokog džepa

Globalno razbuktavanje pandemije koronavirusa koje traje već sedam mjeseci u nekoliko valova, potaknulo je faramaceutske kompanije širom svijeta da ulože maskimalne kapacitete u razvoj lijekova kojima bi se tretirao virus COVID-19.

Prema dostupnim podacima, trenutno su najmanje tri lijeka u trećoj fazi ispitivanja od ukupno četiri faze.

Postoji lijek koji znatno pomaže - remdesivir

Jedan od onih lijekova, koji su postojali od ranije, a koji se smatraju učinkovitim jeste remdesivir. To je lijek širokog spektra, koji je razvila američka farmaceutska kompanija „Gilead Sciences“. Lijek je izvorno razvijan sa ciljem liječenja hepatitisa C, a potom je testiran kao lijek protiv virusa ebole koja je harala i danas hara Afrikom, te se koristio kao lijek protiv marburga, no nije se pokazao baš učinkovitim. 


Razvijan je i ranije za borbu protiv MERS-Cov i SARS-Cov 1

Lijek je sa vremenom razvijan i da se bori protiv RNA (ribonukleinskih) virusa, kao što su MERS-Cov i SARS-Cov 1, no ipak nikada nije odobren za liječenje tih virusnih oboljenja.

Američki predsjednik Donald Trump je prije nešto manje od 20 dana, putem svog twitter naloga obavijestio javnost da je pozitivan na Covid-19. On je nekoliko dana proveo na liječenju u bolnici “Walter Reed” gdje se nije zadržao previše dugo iako je čovjek koji se nalazi u trećoj životnoj dobi i ima zdravstvenih problema. On je sve vrijeme, putem svog twitter naloga naglašavao kako su za njegov oporavak koristili lijek naziva remdesivir, koji ga je u kratkom periodu “vratio” u Bijelu kuću.

-Američka uprava za hranu i lijekove je odobrila remedesivir za tretman infekcije koronavirusa- kazali su tada za CNN iz Gilead Sciences-a.

Postoje podijeljeno mišljenje o remdesiviru

FDA (The US Food and Drug Administration) je imala u opticaju dvije studije, jedna koja je tvrdila da lijek djeluje pozitivno, a druga koja je govorila da lijek ne pravi preveliku razliku.  Ovaj lijek međutim nije zadivio Rick Brighta, bivšeg direktora Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA). No, nakon nekoliko kliničkih testiranja koje je Agencija izvršila,odobrila je ovaj lijek koji pomaže pacijentima koji su u opasnoj, kritičnoj “zoni”.

Komesar FDA, Dr. Stephen Hahn je kazao kako “će  Agencija pomoći poboljšavanju medicinskih proizvoda za pacijente što je ranije moguće, a u isto vrijeme će odlučiti da li su oni efektivni i imaju li benefite koji su veći od rizika”.

Dio BiH će nabaviti lijek, a dio neće

 Kao što to inače biva, kod nas uvijek postoji jedno veliko “ali”. Naime, iz Uredbe - instrument makroekonomske politke  je izostavljena nabavka ovog lijeka,

-Danas je izostavljen iz ove uredbe jer se pojavila informacija o lijeku remdesivir da taj lijek nije učinkovit na osnovu informacija Svjetske zdravstvene organizacije - kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

SZO je saopćila kako lijekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir i proizvodi interferona daju male ili gotovo nikakve rezultate u borbi protiv infekcije Covid-19, a što je isto potvrdio za jedan medij iz BiH, Mirza Palo, predstavnik Ureda SZO u BiH.

Federacija BiH kontra Europske Unije

Kako su kazali iz Ministarstva civilnih poslova, koje inače koordinira nabavku, BiH je kao i zemlje iz EU potpisala i time pristupila Sporazumu o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera u okviru kojeg je Europska komisija, a na osnovu iskazanih potreba zemalja potpisala taj sporazum, odnosno Okvirni ugovor za nabavku lijeka remdesivir. Ovaj lijek ima dozvolu i Europske Unije da se koristi za liječenje Covid-19.

Opća bolnica u Sarajevu kontra ostatka FBiH

Kako je u izjavi za medije kazao Dr. Ednan Drljević, Opća bolnica je zaniteresovana da nabavi i određene količine lijeka koji jeste skup, ali, obzirom da se daje po određenim kriterijima, ova bolnica je spremna da ih ispoštuje. Osim remdesvira, Opća bolnica “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” će započeti i tretman pacijenata krvnom plazmom.

-Mi imamo to kako se plazma dobija iz krvi pacijenata, imamo Zavod za transfuziologiju, koji ima mogućnost da plazmu pretvori u lijek. Imamo odluku Ministarstva zdravstva FBiH da će se priznati kao lijek. Samo bih htio da se što prije uključimo u sakupljanje plazme. Mi smo izrazili volju i želju da se uključimo u nabavljanje lijeka i da učestvujemo u kampanji, da naši pacijenti imaju iste uslove liječenja kao u okruženju - kazao je Dr. Drljević za N1.

RS će nabavljati remdesivir

Manji bh. entitet će međutim ipak nabavljati pomenuti lijek. Naime, 15.10.2020. godine, vlada RS je prihvatila infromaciju o nacrtu Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama radi realizacije Okvirnog ugovora za nabavku lijeka remdesivir. Ovim nacrtom, predviđeno je da se do kraja godine obezbijedi oko 1.100 doza lijeka mjesečno, za šta će biti izdvojeno 1,5 miliona KM. Iz navedenog je vidljeivo da je lijek prilično skup iako direktor firme koja je proizvođač lijeka tvrdi da ona nije  390 dolara po tableti ili 2.340 dolara za pakovanje od šest tableta, kako su pojedini mediji prenijeli.

Kako kažu, obzirom na njegovu cijenu u BiH, mogu ga nabaviti samo oni dubljeg džepa i VIP osobe.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!