[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/20\/l-f3a8240270e01127947ebbec4ecd8e6c.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/20\/100x73\/l-f3a8240270e01127947ebbec4ecd8e6c.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/20\/l-f3a8240270e01127947ebbec4ecd8e6c.jpg","size":"63.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Čović: Uhićenje predsjednika Suda BiH nije za komentiranje već za plakanje (VIDEO)

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je kako uhićenje predsjednika Suda BiH treba zabrinuti svakog stanovnika Bosne i Hercegovine.

- Uhićenje predsjednika Suda BiH nije za komentiranje već za plakanje. A nije prvi put da vrh pravosudne vlasti i do jučer prvi čovjek obavještajne zajednice budu privedeni. Koju poruku mi šaljemo? U kojoj državi mi živimo? Mislim da sam ja sto puta kazao da BiH nije pravna država, ali se to toleriralo - kazao je Čović u obraćanju medijima nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Dodao je kako nema podrobne informacije o tome za što se terete predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić.

- Neka se to istraži, neka to rade naše institucije. Međutim, treba nas krajnje zabrinuti da je to uopće moguće. Pa je li naš i jedan glavni tužitelj završio svoj mandat u zadnjih 20 godina? To nas apsolutno treba zabrinuti, svakog žitelja BiH, posebice nas koji umišljamo da vodimo neku politiku u BiH, a paralelno se događa to što se događa - istaknuo je prvi čovjek HNS-a BiH.

Kada je u pitanju poziv visokog predstavnika na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, Čović je kazao kako se zalaže za apsolutnu transparentnost i integritet izbornog procesa, naglasivši da se mora ući u srž problema.

- Izmjene Izbornog zakona bez izmjene načina biranja članova Predsjedništva BiH za nas su apsolutno neprihvatljive. Treba nam cjelina, ne možemo svako malo nešto mijenjati i dopunjavati. To je, prije svega, način izbora članova Predsjedništva BiH - poručio je Čović.

Dodao je kako se protivi bilo kakvim intervencijama i nametanjima zakona od visokog predstavnika, istaknuvši kako vladajući moraju preuzeti odgovornost u svoje ruke.

- Zašto bi netko drugi u naše ime donosio bilo kakve zakone i zakonska rješenja? To je naš posao. Kada govorimo o integritetu izbornog procesa, zar ima veće ugroze integriteta izbornog procesa od lažnog predstavljanja u institucijama BiH. Netko kaže da je hrvatski član Predsjedništva, ide po svijetu, a nije dobio ni jedan posto glasova Hrvata. Kakav je to integritet izbornog procesa? - kazao je Čović.

On je najavio kako bi se već danas u Sarajevu predstavnici hrvatskih političkih stranaka trebali sastati s predstavnicima „Trojke“ i još jednom otvoriti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, i to ne samo onih tehničkih.

Na današnjoj zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH također se razgovaralo o EU fondovima, regionalnom razvoju i prekograničnoj suradnji.

Po Čovićevim riječima, već se neko vrijeme radi na prekograničnim projektima s partnerima iz susjedne Republike Hrvatske, ali nedovoljnim intenzitetom.

Zbog toga će se u 2024. godini održati nekoliko edukacijskih okupljanja na kojima bi se mladi mogli educirati o EU projektima i povlačenju EU sredstava.

- Veliki dio sredstava propadne jer nemamo pripremljene projekte i u predviđenom vremenskom intervalu nismo ih spremni završiti. Hrvatskoj su trebale tri-četiri godine da dođe do ove zavidne razine korištenja europskih sredstava i želimo od njih to naučiti - zaključio je Čović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!