[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/dragan-covic2017-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/100x73\/dragan-covic2017-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/dragan-covic2017-5.jpg","size":"66.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čović razgovarao s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. 

Dužnosnici su razgovarali o borbi protiv pandemije koronavirusa, s posebnim osvrtom na stanje i kapacitete u zdravstvu i ekonomiji, naglašavajući kako se trenutni napori moraju usmjeriti na spašavanje života žitelja, istodobno radeći na zaštiti ekonomske stabilnosti. 

Također, dužnosnici su komentirali važnu inicijativu upućenu čelnicima Europske unije (EU) o izuzimanju Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana iz odluke EU o zabrani izvoza medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa. 

Istaknuli su da je nužno da, iako se Bosna i Hercegovina i brojne zemlje diljem EU i svijeta nalaze suočene sa zdravstvenim presedanom, Bosna i Hercegovina ostane čvrsto usmjerena na svoj europski put, posebno u svjetlu hrvatskog predsjedanja EU, za vrijeme kojega je dvjema zemljama kandidatima potvrđena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, što pokazuje da je EU i u ovim izazovnim vremenima posvećena proširenju. 

BiH mora, sporazumni su, predano raditi na ispunjenju svojih dugoročnih strateških ciljeva, od kojih je najznačajniji članstvo u EU. 

Na tom putu, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Grlić Radman, Bosna i Hercegovina može se osloniti na suradnju s partnerima iz Republike Hrvatske, koji se već dugi niz godina aktivno zalažu za članstvo BiH u EU. 

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Čović izrazio je, u osobno ime i ime žitelja Bosne i Hercegovine, reafirmirajući pozitivne bilateralne odnose i suradnju u brojnim područjima, zahvalnost hrvatskim partnerima na ustrajnoj pomoći u izvanrednoj zdravstvenoj situaciji, te u približavanju BiH članstvu u EU, čime se ispunjava strateško opredjeljenje za europsku, suvremenu i prosperitetnu BiH, saopćeno je iz PSBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!