[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/120220-covic-predavanje-moskva-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/100x73\/120220-covic-predavanje-moskva-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/120220-covic-predavanje-moskva-2.jpg","size":"102.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čović održao predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je, u okviru službenog posjeta Ruskoj Federaciji, predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose - Sveučilištu MGIMO.

U opsežnom izlaganju o temi "Sigurnosni izazovi na zapadnom Balkanu u kontekstu europske perspektive" informarao je studente s eurointegracijskim procesima u BiH i njenom okruženju.

Posebno je naglasio nužnost što skorijeg dobivanja kandidacijskog statusa za BiH u procesu integriranja u Europsku uniju, reformi u području vladavine prava, uključujući reforme izbornog zakonodavstva sukladno Ustavu i odlukama Ustavnog suda BiH, uz puno uvažavanje odluka Europskog suda za ljudska prava, te nužnosti pronalaženja kompromisa između kolektivnih prava i prava pojedinca.

Pored primarne važnosti izgradnje društva i jačanja institucija države, Čović je podvukao važnost partnerske i razumijevajuće uloge međunarodne zajednice, čiji je utjecaj posebno izražen i čija konstruktivna uloga, kroz facilitiranje dijaloga unutar BiH, može značajno doprinijeti postizanju konsenzusa u svim vitalnim pitanjima.

Čović se posebno osvrnuo na vanjskopolitički aspekt izgradnje i njegovanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u neposrednom okruženju, što je, uz unutarnju konsolidaciju, druga važna pretpostavka očuvanja regionalne stabilnosti.

Naglasio je kako je među državama i narodima koji dijele taj prostor potrebno razvijati uzajamno poštivanje, solidarnost i zajedničko okupljanje oko europskih političkih vrijednosti.

Nakon predavanja nastavljen je dijalog sa studentima koji su pokazali izražen interes za bolje razumijevanje društveno-političkih prilika u BiH.

Uoči predavanja Čović se sastao s rukovodstvom Sveučilišta MGIMO, koje je izrazilo spremnost za suradnju s bosanskohercegovačkim visokoškolskim institucijama, saopćeno je iz Ureda predsjedatelja Doma naroda PSBiH. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!