[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/banjaluka-zvanicnici_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/100x73\/banjaluka-zvanicnici_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/banjaluka-zvanicnici_1.jpg","size":"96.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Cvijanović: Predstavnici Republike Srpske obustavljaju rad u institucijama BiH

Predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Herecgovine obustavit će svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog Zakona o Ustvanom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija - rečeno je nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamenranih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu. 

Ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS. 

Također, zaključili su da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH, rekla je entitetska predsjednica Željka Cvijanović. 

Ona je na konferenicji za novinare rekla da su godinama odluke Ustavnog suda BiH štetne po interese RS, veoma često izlaze iz okvira nadležnosti samog Ustavnog suda BiH i služe za prekrajanje onoga što je dato Ustavom BiH. 

Na sastanku koji je održan je u Palati RS-a, osim predstvanika vladajuće koalicije u RS, prisustvovali su i opozicionari te ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsjednik Ustavnog suda RS Džerald Selman. 

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!