[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/20\/l-409466453ba3f566f1f4515e994627df.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/20\/100x73\/l-409466453ba3f566f1f4515e994627df.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/20\/l-409466453ba3f566f1f4515e994627df.jpg","size":"76.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Čović: Ako budemo radili kako treba, u desetom mjesecu možemo otvoriti pregovarački proces sa EU

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je nadu da će veoma brzo biti usvojen predloženi Zakon o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu te da bi 4. jula mogli održati vanrednu sjednici tog doma kako bi potvrdili usvajanje budžeta.

- Budžet je formalno politički dogovoren prije pet ili šest mjeseci, ali je problem realizacije uslova koje Federacija BiH nije ispoštovala, a to je da nađemo model raspodjele sredstava koja su na podračunima, radi se o stotinama miliona KM - kazao je.   

Nakon dobijanja zelenog svjetla za kandidatski status, Čović kaže da je posljednja tri mjeseca nastupila stagnacija, ali da u vremenu predsjedavanja Mađarskom BiH treba pokušati otvoriti pregovarački proces u desetom mjesecu, nakon lokalnih izbora.

- Budemo li se ovako ponašali, od toga neće biti ništa, ali uvjeren sam da se to može promijeniti na način da imamo izravniju komunikaciju između svih u BiH. Do devetog mjeseca trebamo stvoriti preduvjete za pozitivan Izvještaj Evropske komisije o napretku – dodao je te kazao da je ostao jedan dio nezavršenog posla, kao što su Izborni zakon, zakon u sudu te strani suci.  

Kazao je da je danas održao sastanak sa kolegama iz Kolegija gdje su dogovorili intenzitet rada te da će naredni četvrtak održati sjednicu Doma naroda BiH.

- Moguće je da ćemo već 4. jula održati narednu sjednicu Doma naroda gdje bi potvrdili sve tačke koje su danas usvojene na Predstavničkom domu, a isti dan i vanrednu sjednicu kako bi potvrdili budžet ukoliko budemo radili kako treba - kazao je Čović.

Najavio je da bi sastanak lidera političkih stranaka vladajuće koalicije načelno trebao biti održan 2. jula u Mostaru, ali da bi dane prije toga trebali iskoristiti za stabilizaciju političke situacije u BiH, nakon čega je moguće od međunarodnih predstavaka tražiti da ih ohrabre na evropskom putu.

Čović je komentirao i najave da će Vlada RS-a podnijeti sporazum o "mirnom razdruživanju" bosanskohercegovačkih entiteta, te kazao da je takvih ideja i inicijativa bilo na desetine u posljednjih 25 godina, ali da nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH.

- BiH je nedjeljivo društvo, za sada u okvirima Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma. Jedino razdruživanje može biti prema porodici Evropske unije - kazao je Čović.

Govorio je i o izmjeni Izbornog zakona BiH u smislu legitimnog predstavljanja te kazao da će to biti pitanje svih pitanja nakon lokalnih izbora, kako bi se taj problem riješio do narednih općih izbora.

- To pitanje smo nekoliko puta dogovorili sa partnerima, danas je taj proces stao, jer smo shvatili da pregovaračke strane nisu samostalne, ali imamo prijedlog koji bi zadovoljio sve odluke u Strazburu  i zadovoljiti sadašnji ustavni okvir - kazao je.

Ponovio je stavove vezano za izgradnju južne interkonekcije plinskih transportnih sistema te kazao da je to strateški interes BiH i hrvatskog naroda, ali da moraju biti zadovoljeni najviši standardi, između ostalog, osnivanje javnog preduzeća sa sjedištem u Mostaru čiji bi vlasnik bila Vlada FBiH.

Komentirao je i uvedene sankcije pojedincima i firmama u BiH, te kazao da ne vidi nikakvog smisla u tome, ali da se one intenzivno donose posljednje 24 godine i da je sam bio smijenjen kao član Predsjedništva BiH.

- Neko vjeruje da će se uvođenjem sankcija stabilizirati odnosi, ali  trebamo provjeriti da li su te sankcije bile korisne. Trebamo tražiti rješenja, a ne dalje odlaziti u političko blato - kazao je.

Pohvalio je odnos sa premijerom Federacije Nerminom Nikšićem te najavio da bi pitanje imenovanja direktora Federalne uprave policije trebalo biti na dnevnom redu u sedmom ili osmom mjesecu.

- Bio bih sretan da završimo sva imenovanja koji se vežu za Vladu FBiH što prije. Preduslov je bio da imenujemo komisije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH - kazao je.      

Govorio je i o zastoju usvajanja seta fiskalnih zakona u Vladi FBiH te kazao da da se ne smije igrati s tim prijedlozima zakonima, kako se ne bi narušili odnosi.

- Tražimo hitno usvajanje fiskalnih zakona, ali to mora raditi ekspertni tim, a ne političke opcije – zaključio je Čović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!