[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/asaf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/asaf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/asaf.jpg","size":"314.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

Čipkin dim: Državni cirkus

Kićo je šaptom pit'o kak'e veze ima sudstvo s našom mjesnom zajebnicom, je l' se u svim mjesnim zajebnicama 'vako slavi Dan nezavisnoti? Ja sam šapn'o da valjda slavi, a on je zaključijo da to državni cirkus gostuje u mjesnim zajebnicama diljem beiha. Uzgred smo prim'jetili da precjednik Galib vodi računa o lijepom govoru i dikciji i zaključili da je to zato što sve se sluša i snima

Piše: Asaf Bečirović

Spremam se da izađem. Supruga priča vic. U vicu učiteljica moli učenike da donesu 3 KM za gladnu djecu Afrike. Svi donesoše, Mujo jok. Babo nije dao. Onda učiteljica zamoli da sutradan učenici donesu isto 3 KM za žednu djecu Afrike. Svi donijeli, Mujo nije. Ne da babo! Potom učiteljica zamoli da donesu još 3 KM jer Stranka demokratske akcije osniva ispostavu u Africi. Donio Mujo devet KM. Učiteljica se zijanila!

- Babo rek'o, ako SDA otvara ispostavu, onda će u Afriki bit' i gladni i žedni, pa posl'o devet maraka - objasnio je Mujo, ispričala supruga.

Nije mi bilo do smijeha. Jer makazicama sam sjeck'o dlake koje su mi virile iz nosa. I pritom razmišljao koga ću zateč u Čipkinom dimu, klubu ratnih vojnih invalida zatvorenog tipa, otvorenom u prostorijama naše mjesne zajebnice Hrasno Brdo? Bude li u Bajro u Čipkinom dimu, ima da se u roku hitno okrenem i odem. Taj tuši k'o niko. Zadnji put je prič'o o Saturnu. Rek'o da Saturn je 1610. otkrio Galileo, da spada u plinovite planete te da je prepoznatljiv po prstenovima i da spljošten je na polovima, a proširen na ekvatoru. Haj' što većina nas nije čula za Galilea, al' ni s tim ekvatorom nismo bili na „ti“, pa je Senči prekin'o Bajru pitavši ga karaš li ti, Bajro, šta? Bajro je rek'o da dužan je i kod kuće, pa razgulio iz Čipkinog dima.
U trenutku kad sam na obuvao mokasine supruga je pitala znam li đe ću? Reknem, bezbeli ću u Čipkin dim. Bolje bi mi bilo, primijetila je, da se pridružim borcima i patrijotama u blokadi saobraćajnica no da dangubim i smrdim zajedno s Bajrom i ostalim bresposličarima! Reknem da na blokadi radim u ilegali.

- A za to, beli, imaš hiljadu svjedoka - zajedljivo će ona.

U Čipkinom dimu je bila atmosfera. Na hastalima plastično cvijeće, uštirkani stolnjaci, nove plehane pepeljare, zastava beiha na zidu, slika rahmetli predsjendika na ekseru. Sjeo sam sa Senčijem i Kićom. - Kak'a je ovo atmosfera? - pit'o sam.
- Praznična! Dan je nezavisnosti beiha! - objasni Senči.

U to je kroz Čipkin dim propičio Galib, precjednik mjesne zajebnice na čelu sa delgacijom iz opštine i s hrpom su naroda uninali u salu za radne sastanke. I mi smo se povukli s položaja u Čipkinom dimu jer je Kićo rek'o mora da u radnoj sali ima i meze ha se slavi događaj. Prvo je govorio precjednik MZ. On je inače iz ratne Foče izbjeg'o u Saraj'vo i nikom nije bilo jasno kako je post'o precjednik. Nejse! Prič'o je Galib da smo prije 27 godina izborili nezavisnost, suverenost što nije bila mala zajebancija, da se za isto borimo i danas jer sve je to ugroženo od vansjkog i unutrašnjeg neprijatelja koji nikad ne spava pa ni mi ne smijemo spavat'. Dod'o je da uskoro u beha neće bit' nezaposlenih i da naša mjesna zajebnica prednjači, te da je naše sudstvo samostalno, suvereno i nezavisno jer nije opterećeno činjenicama.

Tu me je Kićo šaptom pit'o kak'e veze ima sudstvo s našom mjesnom zajebnicom, je l' se u svim mjesnim zajebnicama 'vako slavi Dan nezavisnoti? Ja sam šapn'o da valjda slavi, a on je zaključijo da to državni cirkus gostuje u mjesnim zajebnicama diljem beiha. Uzgred smo prim'jetili da precjednik Galib vodi računa o lijepom govoru i dikciji i zaključili da je to zato što sve se sluša i snima.

- I da zaključim, ovo je vrijeme kao stvoreno za patriote koji ni život ne žale za beiha - zaključio je govor precjednik Galib.
Ja sam pomislio kako bilo je i boljih dana za umiranje kad se za riječ javio izaslanik načelnika opštine. I prije nego je zaustio da išta rekne, mi smo udarili aplauz jer na radne je hastale počela stizat sudžuka, sir i kajmak, burek i kiseli kupus...Kad je aplauz utuhn'o, izaslanik je rek'o da selami nas i pozdravlja načelnik optštine koji žali što danas nije s nama zbog ranije preuzetih obveza.

- Mnogo smo pobijedili ove godine. Otvorili smo park za male i velike pse, a inšalah, ima da otvorimo i park za djecu. Penzionere smo vodili na izlet, dali smo im po sto KM - rek'o je izalsanik.

Tu meni na um padne onaj vic o SDA i Afriki, al' sam se predao govoru izaslanika. Sluš'o kako govori da ništa nam ne može tuđa propaganda jer naša je djelotvornija, da naiđu tako vremena kad narodu treba reć' da je sretan, jer kad izumre može bit' kasno. Prešao je na obrazovanje i rek'o da nauka traži žrtve a politika ih posjeduje. Al' kad je rek'o da imamo savršeno biračko tijelo kojem odgovara samo jedna glava išaretio je na rahmetli precjednika okačenog o ekser, mi smo napadno ustali.

- Idemo blokirat saobraćajnice! - rek'o je Senči.

- Može, al' bez mene! - reknem ja sjetivši se da sam februara 2014. pljuvao na vlast pa mi se pojavila krv na nos.

Podijelite ovaj članak!