[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/autonomni-bus.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/100x73\/autonomni-bus.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/autonomni-bus.jpg","size":"105.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Cestama Malage vozi autobus kojim upravlja samo kompjuter

Kako bi mogao izgledati autonomni javni prevoz u koje autobusima umjesto ljudi, upravljaju, kompjuteri. To se najbolje može vidjeti na primjeru Španije, gdje se u gradu Malaga, na dionici dugoj 8 km između luke i centra grada, po cesti kreće i prevozi putnike autobus kojim upravlja kompjuter. Naravno, opremljen je raznim senzorima, kamerama i ostalom naprednom tehnologijom, a kako u Španiji nema regulative koja bi omogućila da autonomna vozila nemaju nadzor, na prednjem sjedištu autobusa se ipak nalazi profesionalni vozač. 

Značajno je to, što taj vozač ne upravlja vozilom, odnosno, on može preuzeti kontrolu u slučaju da kompjuter sam donese neku pogrešnu odluku ili ako se ne snađe u nekoj saobraćajnoj situaciji. Na The Guardianu kažu da je ovo prvi projekat takve prirode u Europi, u kojem putnike prevozi autonomni električni autobus na dionicama na kojoj cestu dijeli sa drugim sudionicima saobraćaja.

Ovaj projekat je pokrenut u javno-privatnom partnerstvu , te je za njega osnovan poseban konzorcij.

Autobus je dug 12 metara te može primiti 60 putnika, a njegovim kompjuterom upravlja umjetna inteligencija koja, na temelju saobraćajnih podataka koje svakodnevno prikuplja, konstantno unaprjeđuje svoje odluke kako bi vožnja bila što sigurnija i kako bi jednom kompjuteri moglu u potpunosti sami upravljati vozilima javnog prijevoza, bez potrebe za profesionalnim vozačem u njemu. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!