[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/25\/cenic-1-1_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/25\/100x73\/cenic-1-1_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/25\/cenic-1-1_1.jpg","size":"46.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Cenić: Srbija kupila komplet zalihe solane Tuzla, a mi se ponašamo kao da se ništa ne dešava

I dok se vlasti posljednjih mjeseci u javnosti hvale značajno većim prihodima, ekonomska ekspertica Svetlana Cenić, nema optimizma. Ona još od 2020. apeluje na nadležne organe da se posvete poljoprivredi jer je, kako pojašnjava za magazin Start BiH, svakome bilo jasno da će jednom kada se završi panemdija i lockdowni svako  htjeti da ubuduće hranu ima nadomak ruke i da ne zavisi ni od koga. Međutim, mi nismo uradili ništa po tom pitanju.

- Gdje su nam robne rezerve koje su ključne zbog nekoliko stvari? Trebaju nam radi stabilizacije cijena i trebaju nam za slučaj nestašica i poremećaja u snabdijevanju da se može intervenisati. Mi nemamo ništa. Premijer Fadil Novalić je nedavno u intervjuu rekao da su i marketi neka vrsta rezervi. U Republici Srpskoj su rekli da će pribjeći „interventnim nabavkama“ jer rezervi nema. Od velikog povećanja prihoda zbog inflacije ništa nije urađeno da se naprave zalihe energenata i hrane. Nedavno je recimo Srbija kupila komplet zalihe solane Tuzla, a mi se ponašamo kao da se ništa ne dešava - upozorava Cenić.

Naša sagovornica potom navodi još jedan zanimljiv, ali indikativan podatak.

- Mi nismo uradili ni anketu o potrošnji stanovništva od 2015. jer vlast neće da vidi koliko imamo siromašnih. Sada navodno formiraju radnu grupu u FBiH pa će da vide metodologiju za izračun potrošačke korpe. U RS, sa druge strane, rekli su da će isplatiti po 100 konvertibilnih maraka koje u trenutku isplate, jer su rekli krajem ljeta, više uopšte neće vrijediti toliko. Niti se zna kako ni kome će ih isplatiti. Ali je najbitnije da je isplata pred izbore. Zanima me samo da li će ispoštovati zakone o porezu prilikom isplate. Od tih 100 maraka pred jesen i zimu ljudi nemaju ništa. A 100 maraka danas je apsolutno ništa s ovolikom inflacijom - ističe ona.

Uprkos svemu, prema njenim riječima još uvijek nije prekasno da se poduzmu neke mjere i naprave određene zalihe osim možda zaliha nafte za koje smatra da je sada prekasno. Ipak, poučena dosadašnjim iskustvom, smatra kako je mala vjerovatnoća da će se to i desiti. Očekuje do kraja godine nastavak poskupljenja, uz napomenu kako je budžetsko ciljanje za one u potrebi jako loše u oba entiteta te da socijalna politika ne može adekvatno pomoći socijalno ugroženim.

I dok se vlasti posljednjih mjeseci u javnosti hvale značajno većim prihodima, Cenić je uvjerena da će se taj adut kreatora ekonomskih politika u BiH uskoro obiti o glavu. Pojašnjava kako je uzrok rasta prihoda inflacija koja povećava poreznu osnovicu, ali da neće još dugo trajati. Ona predviđa ozbiljan pad kupovne moći već od jeseni što će se posljedično odraziti i na pad budžetskih prihoda. U prilog tome navodi kako bh. vlasti već sada traže novac od MMF, ali bez uslova. S obzirom na činjenicu da se MMF mora odazvati na poziv članice, Cenić podsjeća kako je ova finansijska institucija, koju naziva „manekenom neoliberalizma“, upozorila vlasti da privremenim mjerama pomognu stanovništvu u cilju održavanja kupovne moći. Ali mi nismo ništa uradili.

- Najesen narod treba da opremi djecu za školu, da se grije... a tada ćemo moliti za kredite sve redom. Ne može kupovnu moć zemlje održati mala grupa dobrostojećih. Bez obzira na inflaciju, prihodi će uskoro prestati rasti. Pred izbore će dati nešto da kupe glasače, onda će sačekati rezultate da vide da li ostaju na vlasti. Ako ostaju na vlasti tražit će pare na sve strane uz uporedno prepadanje da ako dođe do socijalnih nemira to se može pretvoriti u rat. To je njihov uobičajeni način rada. Ako izgube izbore, onda ih baš briga. Novima će ostaviti da traži kredite, a ti novi će onda godinu dana samo da pričaju kako su tešku situaciju zatekli. Taj scenario nas čeka. Narod je odavno skuhana žaba, ništa se ne žale već šute i trpe. Premijer Novalić nam je poručio da smo žilavi pa sada treba pokazati da smo još žilaviji. Evo sad subvencionišu kupovinu 100 novih hibridnih vozila za milion maraka kao da će to nešto riješiti. Ko je blizu njivi taj će se nekako spasiti, ali šta je sa ostalima? Pijaca i nije skupa kakav je odnos prema poljoprivredi - predviđa naša sagovornica dešavanjau narednim mjesecima.

Na kraju razgovora dodaje kako mnogi svjetski eksperti smatraju da bi krajem godine možda moglo doći do smirivanja rasta inflacije, ali i da dostignute cijene zbog toga neće pasti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!