[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/07\/aa_3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/07\/100x73\/aa_3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/07\/aa_3.jpg","size":"101.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Celtic Park i Westfalen kao uzori: Stajanje na engleskim stadionima moglo bi se vratiti iduće godine

Po svemu sudeći, koncept „sigurnog stajanja“ trebao bi zaživjeti i u Premier ligi od iduće godine.

Uprava za sigurnost sportskih terena (do 2011. Football Licence Authority), vladina agencija koja se brine za razinu sigurnosti na nogometnim stadionima, zaključila je u nedavnom izvještaju da je „sigurno stajanje“ navijača na stadionima zapravo sigurnije i pozdravila je zaključke britanska vlada. Do zaključaka je došlo nakon istraživanja provedenih u Keltskom parku i Westfalenu, kao i uzorka engleskih klubova Shrewsbury Town , Wycombe Wanderers i Oxford United koji su koristili tehnologiju u pilot fazi. Kao „osigurač“, „sigurno stajanje“ je „posebno efikasno u slučaju žigova sa žigovima“, navodi se u izveštaju. 

A ako se isti ljetni zaključci izvuku na ljeto, velike su šanse da će se plasirati u Premijer ligu i prvenstvo iz sezone 2021/2022. Pored toga, glavne političke stranke u svojim programima, uoči prošlogodišnjih vanrednih parlamentarnih izbora, zalagale su se za povratak na stadionsku formu u nekom obliku.

Inače, Nogometnu upravu za licenciranje osnovala je 1989. godine britanska država nakon tragedije u Hillsboroughu . Iste godine zabranjeno je stajati na stadionima, a od 1994. godine svi klubovi Premijer lige dužni su da imaju mesta u svim delovima stadiona.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!