[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/terorizam.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/terorizam.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/terorizam.jpg","size":"559.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Čelnik Al-Kaide pozvao na napade na zapadne, izraelske i ruske vojne mete

Čelnik Al-Kaide, Ajman al-Zavahiri pozvao je muslimane diljem svijeta da vrše napade na američke, evropske, izraelske i ruske vojne mete u govoru na 18. godišnjicu napada 11. septembra u SAD-u.

Zavahiri je svojedobno bio hirurg u Egiptu, a na čelo Al-Kaide je došao nakon što su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena u Abotabadu u Pakistanu 2011. godine. 

Vjeruje se da se on krije negdje u pograničnoj regiji između Pakistana i Afganistana, podsjeća The Washington Post.

- Ako želite da džihad isključivo bude fokusiran na vojne mete, američka vojska je prisutna u cijelom svijetu, od istoka do zapada. Vaše zemlje su preplavljene američkim vojnim bazama i u njima se nalaze kafiri koji šire zlo - rekao je on u 33-minutom video koji je napravila producentska kuća as-Sahab Media Foundation, koja je u vlasništvu organizacije.

Obavještajna grupa SITE, koja prati internetske aktivnosti bjelačkih supremacista i džihadističkih organizacija, saopćila je da je u jednom videu Zavahiri rekao da su napadi 11. septembra na američkom tlu neprihvatljivi, jer su stradali nedužni civili.

Također je kritikovao militante čija se gledišta promjene kada završe u zatvoru.

- Isto kao što oni planiraju i udružuju snage protiv nas svugdje po svijetu tako i mi moramo njih proganjati, ali ćemo mi birati vrijeme i mjesto. Budite kreativni i inovativni u svojim metodama - kazao je on.

U posljednjih nekoliko godina Al-Kaida se bavila potkopavanjem konkurencije svojih glavnih protivnika, Islamske države Iraka i Levanta (ISIL, ISIS).

ISIL je dobio na moći kada je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije 2014. godine, proglasivši kalifat i uspostavljajući baze u više zemalja Bliskog istoka i na sjeveru Afrike.

Izvještaj UN-a navodi da "neposredna globalna prijetnja koju predstavlja al-Kaida nije jasna", ali upozorava da bi se neki potencijalni pripadnici ISIL-a mogli okrenuti starijoj organizaciji.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!