[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/turska-ankara-koronavirus-policijski-sat-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/turska-ankara-koronavirus-policijski-sat-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/turska-ankara-koronavirus-policijski-sat-aa.jpg","size":"135.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Čelnici EU u posjeti Ankari, traže ublažavanje spora na Mediteranu

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u utorak je pozvao Tursku da nastavi raditi na rješavanju sporova s Grčkom i Kiprom oko prava na eksploataciju gasa u istočnom Mediteranu tokom posjete Ankari kako bi raspravljao o trgovini i izbjeglicama s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Spor između Turske i članica EU Grčke i Kipra oko jurisdikcije nad morskim energetskim resursima zategnuo je odnose dvije strane, dostižući vrhunac prošlog ljeta kada su turske i grčke mornaričke fregate pratile brodove koji istražuju energetske resurse u spornim vodama.

Evropska unija podržava Atinu, dok Ankara optužuje blok za pristrasnost i za neispunjavanje obećanja u okviru migrantskog sporazuma iz 2016.

Posjeta Michela i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen uslijedila je nakon samita EU u prošlom mjesecu na kome je blok saopćio da bi mogao raditi na produbljivanju veza i pružiti više novca za izbjeglice u Turskoj.

- U Ankari spremni smo (s Von der Leyen) da započnemo rasprave (s Erdoganom) o budućim odnosima Turske i EU. Održiva deeskalacija zahtijeva stvaranje konstruktivnije agende - piše Michel na Twitteru.

EU je prošlog mjeseca otvorila vrata za početak razgovora o carinskoj uniji koje je tražila Ankara. Unija bi dovela Tursku za korak bliže unutrašnjem tržištu najvećeg svjetskog trgovinskog bloka i omogućila bi neometan priliv roba i usluga.

Erdogan je u posljednjim godinama umanjivao značaj članstva u EU, i tek nekolicina analitičara smatra da je to (članstvo) pitanje trenutka.

Očekivalo se da čelnici EU, koji su posljednji put održali razgovore licem u lice s Erdoganom prije godinu dana, predstave Ankari tri opcije ukoliko se morska deeskalacija  nastavi, među kojima su poboljšanje ekonomskih veza, formula za pomoć više od četiri miliona izbjeglica u Turskoj, i načini pojačanih kontakata.

- Više nismo u vanrednoj situaciji, tako da je sada riječ o radu na dugoročnoj perspektivi - izjavio je zvaničnik EU.

Na samitu u prošlom mjesecu, EU je također upozorila Ankaru na sankcije ukoliko ponovo pokrene eksploataciju energenata u spornim vodama i izrazila je zabrinutost turskim stanjem s ljudskim pravima.

Očekuje se da Michel i Von der Leyen u Ankari naglase da EU neće odobriti tješnje veze dok Turska ne ispoštuje temeljna ljudska prava.

I EU i Sjedinjene Države kritikovale su, međutim, turski potez iznenadnog povlačenja iz konvencije koja štiti žene od nasilja, kao i njene pravne poteze na ušutkavanju treće po veličini turske stranke, prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!