[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/benjamin-netanyahu.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/benjamin-netanyahu.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/benjamin-netanyahu.jpg","size":"63.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Izraelski predsjednik Rivlin povjerio Netanyahuu formiranje nove vlade

 Izraelski predsjednik Reuven Rivlin povjerio je u utorak premijeru Benjaminu Netanyahuu težak zadatak formiranja vlade u podijeljenom izraelskom parlamentu, dajući ugroženom člelniku šansu da produži svoju dugačku vladavinu dok se suočava sa suđenjem pod optužbama za korupciju.

Rivlin je u objavi priznao da nijedan stranački čelnik nema neophodnu podršku da formira većinsku koaliciju u 120-članom Knessetu.

Također je istaknuo kako mnogi smatraju da Netanyahu nije spreman da obavlja premijersku dužnost u svjetlu svojih zakonskih problema.

Rivlin je, ipak, naglasio da nema ničega u zakonu što spriječava Netanyahua da obavlja dužnost. Nakon konsultacija s predstavnicima 13 stranaka u novoizabranom parlamentu, Rivlin je izjavio da Netanyahu ima bolje šanse od svih ostalih kandidata da oformi novu vladu. 

- Odlučio sam da mu povjerim taj zadatak - izjavio je Rivlin iz Jerusalema.

To nije jednostavna odluka. Država Izrael ne smije se uzeti zdravo za gotovo. I ja strahujem za svoju zemlju - kazao je.

Netanyahu ima na raspolaganju do šest sedmica da pokuša formirati vladu - ili bi Izrael mogao ući u pete izbore bez presedana u tek nešto više od dvije godine, prenosi Associated Press.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!