[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-222b15560dedf4a98dc50a5a9febd13f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/100x73\/l-222b15560dedf4a98dc50a5a9febd13f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-222b15560dedf4a98dc50a5a9febd13f.jpg","size":"65.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Bulj (Most): Proglasiti zastupnike crnogorskog parlamenta nepoželjnima u Hrvatskoj

Hrvatski saborski zastupnik Miro Bulj uputio je u utorak u saborsku proceduru zaključak kojim bi se sve zastupnike u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen proglasilo nepoželjnim u Hrvatskoj, personom „non grata“.

 

Uputio sam zaključak da se Vlada RH obaveže da crnogorske zastupnike proglasi personom „non grata” zbog instrumentalizacije sjećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike „Srpskog sveta“, nastavka velikosrpske politike iz 90-tih godina, rekao je Bulj u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba Mosta.

Dodaje da je ta inicijativa  pokrenuta prijedlogom Predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, "četničkog vojvode i lidera prosrpske opcije, koji je", kaže, "produžena ruka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori".

Bulj je u ime Kluba Mosta, pozvao da se crnogorske zastupnike koji su glasali za navedenu Rezoluciju, proglasiti nepoželjnima u Hrvatskoj te 'nastavi podržavati europski put Crne Gore'.

Crnogorsku 'Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu' neprihvatljivom, nevjerojatnom i bizarnom ocijenila je Danica Baričević u ime Kluba HDZ-a.

”Neprihvatljivo je da država koju Hrvatska smatra dobrosusjedskom i kojoj je godinama pomagala da uđe u NATO. i koja u budućnosti možda uđe i u EU, donosi sada takvu rezoluciju”, naglasila je HDZ-ova zastupnica.

„I najnaivnijima je jasno zašto su vladajući u Crnoj Gori to učinili upravo sada; kao vjerni vazali onih koji trenutačno vladaju Srbijom zacijelo su dobili uputu da pod bilo koju cijenu skrenu pozornost srpske, crnogorske i svjetske javnosti s činjenice da je u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 23. svibnja 2024. usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici”, rekla je Baričević.

Josip Jurčević (Klub Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića) podupro je prijedlog Bulj da se crnogorski zastupnici proglase nepoželjnima u Hrvatskoj. No smatra, da problem nije u Beogradu, Crnoj Gori ni u EU već u hrvatskim institucijama koje su, kaže,  blokirane.

„Svi događaji i vrijednosti Domovinskog rata se kriminaliziraju od pravosudne, znanstvene kulturološke i druge razine a sve što je bio jugokomunistički režim se rehabilitira”, kazao je Jurčević.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u utorak da je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, Dachau i Mauthausenu u parlamentu Crne Gore, neprijateljski čin susjedne države kojom se podčinila politici "srpskog sveta".

 

''Izglasavanje navedene rezolucije je neprijateljski akt kojom Crna Gora ponavlja povijesnu pogrešku kakvu je napravila i tijekom Domovinskog rata kada se, jednako kao i danas, nesamostalno i vazalski podčinila tada velikosrpskoj politici, a sada politici srpskog sveta'', rekao je Penava na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Jedini motiv za rezoluciju, koja je tijesnom većinom izglasana u crnogorskom parlamentu, Penava vidi u rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, kojom ova međunarodna organizacija osuđuje poricanje genocida koji je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini.

"Nakon velikog broja presuda u Međunarodnog suda u Haagu, ovom deklaracijom UN-a je to dobilo najveću moguću osudu i apsolutno razumijemo da se ovdje radi o buntu, o izbjegavanju odgovornosti, izbjegavanju sučeljavanja sa svojom prošlošću, što nas nimalo ne raduje", kazao je Penava.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!