[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/19\/bentley-free.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/19\/100x73\/bentley-free.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/19\/bentley-free.jpg","size":"48.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Brutalno ubrzanje novih Bentleya, ali i cijene

Kao i brojne druge automobilske kompanije, i u Bentleyu vjeruju kako je budućnost tržišta automobila električna. Kompanija do sada još uvijek nije predstavila električne automobile, ali su najavili strategiju elektirfikacije koju su nazvali "Beyond 100", premak ojoj bi do kraja ove decenije trebali prestati s proizvodnjom auotmobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. 

Prvi električni model trebali bi predstaviti 2025. godine, a nakon toga svake godine namjerava predstaviti jedan električni automobil. Do 2030. na tržištu bi tako trebali imati 5 e-automobila te bi nastavili s prodajom isključivo vozila s električnim motorima.

Predstavljanje prvog modela još je relativno daleko, no izvršni direktor Bentleya Adrian Hallmark u nedavnom je intervjuu dao do znanja što možemo očekivati od njega.

Poseban naglasak stavio je na dvije stvari. Prva je - "brutalno ubrzanje". Bentleyev električni automobil, čija bi snaga motora trebala iznositi do 1400 KSbrzinu od 0 do 96 km/h trebao bi uhvatiti za samo 1,5 sekundi.

Iako je riječ o impresivnoj brojci i ubrzanju, glavni prodajni fokus za to vozilo neće biti na ubrzanju, već Hallmark kaže da će to biti “pretjecanje bez napora” zahvaljujući instantnom ubrzanju.

Što se dizajna njihovih električnih automobila tiče, Hallmark je rekao da se neće potruditi da “izgledaju poput električnih automobila” te će biti temeljen na postojećim modelima Continental GT-u, Flying Spuru i Bentaygi. Naime, najmanje jedno od tih vozila stajat će više od 250 tisuća eura, prenosi Electrek. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!